L'associació Drets va anunciar ahir que estudiarà casos concrets de samarretes grogues requisades el dissabte a les portes de l'estadi Wanda Metropolitano de Madrid, on es va celebrar la final de la Copa del Rei. Durant l'entrada, molts espectadors es van trobar que els membres de seguretat els van fer treure i llançar samarretes grogues, algunes amb missatges polítics, i cartells que demanaven «llibertat presos polítics». Davant d'aquests fets, l'associació va dir que «cap llei ni codi penal prohibeix colors».

Els advocats de l'associació Drets analitzaran la polèmica que hi va haver amb les samarretes grogues a la final de la copa. L'entitat va afirmar que el cas és «una greu vulneració de drets fonamentals», de la mateixa manera que ho va ser «confiscar estelades». És per això que els advocats han decidit estudiar casos concrets «per denunciar els qui van donar les ordres».

En declaracions a TV3, el president de Drets, Sergi Blázquez, va afirmar que poder xiular el Rei o poder xiular l'himne «és llibertat d'expressió».Concretament va recordar que es tracta d'un dret fonamental de Drets Humans. També va dir que el dret es va reafirmar amb la recent sentència sobre la crema de fotos del rei del Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

Per la seva part, Junts per Catalunya va demanar la dimissió immediata del Ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, «per haver convertit el Cos Nacional de Policia (CNP) en una autèntica policia política al servei del PP i la monarquia, i en contra del poble de Catalunya».

«La confiscació de peces de roba de color groc, xiulets i altres béns personals, així com fer fotografies dels afeccionats que xiulaven l'himne espanyol, no tenia cap justificació en matèria de seguretat i, en canvi, va ser una vulneració escandalosa de la llibertat d'expressió», va denunciatrla formació. Per JxCat, la requisa que van fer els agents a la final a l'estadi Wanda Metropolitano de Madrid, «és inacceptable en una democràcia».

Segons Junts per Catalunya, el comportament de la policia espanyola és «insòlit a l'Europa democràtica i només equiparable amb els règims totalitaris». La formació ha expressat el seu «suport a tots els afeccionats del Barça, siguin o no catalans, davant les intimidacions i abusos que van patir». «Esperem que aquests fets no tornin a passar», va subratllar JxCat.

Controvèrsia a les xarxes

Els esdeveniments han provocat molta controvèrsia a les xarxes socials, com per exemple amb Carles Puigdemont. En un tuit, l'expresident es va preguntar si un simple color és una «ofensa» contra un estat i «què vindrà després». A més, també va afegir que es tractava d'un cas de la «policia política espanyola».

També va comentar-ho la portaveu de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, que va afirmar que «es comença per una piulada, una cançó, se segueix amb unes idees i s'acaba amb un color». A més, va afegir que requisar samarretes ho van decidir «aquells que no volen barrejar política i esport». Va finalitzar el seu tuit dient que aquest cas precisament «és política, és autoritarisme». Per altra banda, Gabriel Rufián d'ERC va resumir el fet amb la frase: «Resum de la Copa del Rei: El Barça guanya títols, Espanya perd drets». Per a la cupaire Mireia Boya una policia que requisa samarretes d'un color determinat o banderoles amb «és una policia política», i que «dels països amb policies polítiques se'n diuen dictadures».

Per la seva banda, Òmnium Cultural també va valorar els fets, i a través de Twitter va denunciar que es tractava d'un «atac a la llibertat d'expressió». També van valorar la prohibició de groc a l'estadi com un fet «absurd i ridícul».

Veient la situació, l'ANC va informar a través de les xarxes socials que aquells a qui se'ls requisés una samarreta groga de l'ANC els en donaran una altra. Els afectats hauran de presentar-se a la seva seu de Barcelona i obtindran una nova samarreta entregant l'entrada del partit. El tuit finalitzava amb: «Contra la repressió fem #RepúblicaARA».

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va declarar ahir que estaveu d'acord que es requisessin samarretes perquè eren «susceptibles de provocar enfrontaments». En declaracions fetes ahir Carrizosa va dir que la policia «va fer la seva feina» i va lamentar que es vulguin portar «símbols polítics» a esdeveniments esportius.