La Guàrdia Civil ha acreditat al llarg de gairebé 2.000 folis la «passivitat» que van tenir els Mossos d´Esquadra durant el referèndum de l´1 d´octubre. Ho han fet a través de l´anàlisi de les converses per ràdio que van realitzar els agents destacats en els col·legis electorals, en les quals es reflecteixen que no van ser capaços de confiscar cap urna abans de les votacions. Però també constaten que almenys van tenir una oportunitat de confiscar un vehicle ple d´aquestes, no obstant això, van preferir deixar-lo marxar.

Així apareix reflectit en els informes lliurats per l´institut armat en el Tribunal Suprem, en els quals apareix reflectida una conversa amb la Sala de comandament d´un agent que va intervenir un cotxe a Drassanes, a l´Escola d´Idiomes de Barcelona. Aquest agent dels Mossos va demanar ordres a la Sala, ho va fer en diverses ocasions, però mai va arribar una resposta. Mentrestant, ell va rebutjar l´oferiment d´ajuda d´altres companys que estaven a la zona al·legant que estava a l´espera d´instruccions.

La tardança en la resposta va provocar que cada minut que passava anés arribant més gent al punt on tenia retingut el vehicle. Després de més de mitja hora amb el cotxe parat a l´espera d´ordres, un altre company va irrompre per ràdio i l´anima a marxar davant la falta de reposta dels comandaments. «S´ha de retirar», li etziba, segons l´informe.

Uns fets que «no s´entenen»

A les 7.48 l´agent Agora 122 comunica que es troba a Drassanes amb un vehicle retingut el qual té el maleter ple d´urnes, per la qual cosa sol·licita ajuda d´altres equips per estar envoltat de gent. Després d´uns minuts, el mosso no obté resposta i anuncia «que s´ha de retirar per seguretat». En aquest informe per a Pablo Llarena, la Guardia Civil conclou que «no s´entén el fet que cap responsable dels Mossos ordenés des del principi d´una forma clara la confiscació de les urnes que l´Equip Agora 122 havia comunicat haver trobat a l´interior d´un vehicle». Diuen que les circumstàncies van fer que «semblés justificada la decisió de retirar les forces policials».