La Fiscalia de Barcelona ha denunciat nou professors de l'IES Palau de Sant Andreu de la Barca que presumptament van vexar alumnes fills de guàrdies civils després de l'1-O en obligar-los a acudir a una protesta contra la violència policial i en assenyalar-los: «Estaràs content amb el que va fer el teu pare ahir?».

Segons va informar la Fiscalia, considera els fets ocorreguts a l'institut el 2 d'octubre poden ser un delicte contra l'exercici de drets fonamentals en la modalitat de lesió de la dignitat de les persones per discriminació per nacionalitat, en concurs de normes amb un delicte contra la integritat moral, i un delicte d'injúries greus contra els cossos i forces de seguretat. El fiscal assegura que els docents van aprofitar les classes d'aquest dia per llançar debats a les classes sobre l'actuació de la policia l'1-O, afirmant que la Guàrdia Civil eren «uns animals i uns bèsties que només saben donar pals», i que van fer aquests comentaris davant fills d'agents, causant sentiments d'abatiment i preocupació. Segons l'escrit, recollit per Europa Press, el 9 de novembre la Fiscalia va rebre un atestat de la Guàrdia Civil en el qual es relatava com els docents de l'institut es van dirigir a estudiants del centre, fills de guàrdies civils que resideixen en la caserna confrontant, «en termes despectius i humiliant les mateixes classes» davant d'altres alumnes, per la qual cosa van decidir obrir diligències.

El fiscal del Servei de Delictes d'Odi i Discriminació descriu que aquest 2 d'octubre, uns quants mestres van fer afirmacions a classe assegurant que rebutjaven fer classe normal i obrien un debat específic sobre l'actuació policial «desproporcionada», la qual cosa va causar que diversos alumnes fills de guàrdies civils se sentissin assenyalats i humiliats.

Demanda arxivada

El regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona (ERC), finalment no va declarar ahir davant del Jutjat d'instrucció número 2 de Manresa perquè la jutge va decidir suspendre la declaració després d'escoltar el testimoni d'un tinent de la Guàrdia Civil. L'advocat de Pesarrodona, David Casellas, va explicar a la sortida dels jutjats que la intenció de la magistrada és arxivar la causa oberta per retratar-se amb un nas de pallasso al costat d'un policia, malgrat que va demanar l'opinió per escrit de la fiscalia i de la defensa abans de fer la resolució definitiva.