El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat avui que l'Executiu espanyol estudiarà "accions legals" davant la decisió de la Mesa del Parlament de Catalunya d'autoritzar la delegació del vot en la investidura de l'exconseller i diputat d'ERC Antoni Comín, ara a Bèlgica, sota vigilància de la justícia del país i a l'espera de la resolució de l'euroordre dictada pel jutge Pablo Llarena.

En una roda de premsa a Moncloa amb el primer ministre turc, Binali Yildirim, i en ser preguntat per la decisió de la Mesa del Parlament, Rajoy ha assegurat que "no té cap sentit" que Comín pugui delegar el seu vot.

"El primer que li demanarem, però no com a Govern perquè no tenim competència per a això a la Mesa, és que la seva posició sigui la que el senyor Comín no pot delegar el seu vot, cosa que segons la meva opinió no té cap sentit. A partir d'aquí, estudiarem totes les accions legals per evitar que es prenguin decisions que contravinguin el que estableix la nostra legislació vigent", ha assegurat.

Fonts del Govern han precisat que primer han de ser els grups parlamentaris catalans els que intentin convèncer la Mesa que reconsideri la seva decisió de permetre que Comín delegui el seu vot en el debat d'investidura, com ha passat amb el vot delegat de Carles Puigdemont.

Avui mateix, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat a Rajoy que recorri "immediatament" davant el Tribunal Constitucional la "presa de pèl" que suposa aquest vot delegat.

Més enllà d'aquesta decisió de la Mesa del Parlament, el cap de l'Executiu ha demanat que es recuperi el "seny" i la normalitat "política i social" a Catalunya amb la investidura d'un president que estigui "habilitat per governar".

"Catalunya necessita un Govern que sigui legal i que tingui la capacitat de dialogar amb tots", ha remarcat.

El president del Govern central ha negat que existeixi cap "discrepància" entre el Tribunal Suprem, que investiga si es van destinar fons públics a l'1-O com apunta la Guàrdia Civil, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a qui no li consta aquest desviament de diners de la Generalitat per a fins independentistes.

"No hi ha cap discrepància, cadascú en el seu àmbit d'actuació vetlla pel compliment de la llei", ha assegurat.

El president del Govern ha recordat que va ser l'Executiu el que va impedir gràcies a un recurs al TC que hi hagués partides pressupostàries concretes per al referèndum il·legal.

Cosa diferent és que s'hagin pogut "falsejar factures" o que existeixin factures que no hagin passat per l'oficina d'Intervenció de la Generalitat, cosa que investiga ara la justícia.

"Seria absurd que no col·laboréssim amb la justícia", ha remarcat Rajoy, que ha insistit que el Govern ja va fer "la seva labor" impedint que hi hagués partides concretes en els pressupostos catalans destinades al procés independentista.

Preguntat per la decisió de la Fiscalia de Delictes d'Odi de denunciar nou professors d'un institut de Barcelona pels seus comentaris en classe criticant l'actuació policial l'1-O, malgrat la "humiliació" que podien causar a alumnes fills de guàrdies civils, Rajoy ha donat el seu suport a la Fiscalia, un episodi que ha qualificat de "lamentable".