Els diputats de JxCat Josep Costa i Gemma Geis van criticar ahir les «amenaces» del Govern central contra el vot delegat del diputat d'ERC Toni Comín, i van insistir que el seu grup vol investir a distància Carles Puigdemont (JxCat) mitjançant la reforma de la Llei de la Presidència.

En roda de premsa al Parlament, van confiar que aquesta reforma pugui aprovar-se en el ple convocat pel 3 de maig, si bé van admetre que els terminis poden ser massa justos perquè abans el Consell de Garanties Estatutàries ha de pronunciar-se sobre la legalitat del text: «Confiem en un dictamen positiu perquè la nostra proposta és correcta».

També van reivindicar que aquesta reforma per investir Puigdemont a distància s'estigui tramitant per la via de màxima urgència, i han assegurat que històricament s'han aprovat fins a vuit modificacions de lleis per aquest mateix procediment.

Comín també es va expressar en els mateixos termes assegurant que el pla és investir Puigdemont.

El Govern central tindrà a les seves mans la capacitat per frenar la reforma impulsada per JxCat per permetre una investidura a distància de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, segons apunten fonts sobiranistes, que recorden que en aplicació de l'article 155 correspon a l'Executiu promulgar la llei.

Ahir a la tarda, Ciutadans va registrar un escrit a la Mesa per demanar que reconsideri l'acceptació del vot delegat de Comín, qui descriu com un «fugat de la Justícia» que està «imputat per greus delictes de rebel·lia i malversació», sense que s'hagin «posat a disposició» del Tribunal Suprem, que investiga la causa.

També el grup parlamentari de PSC-Units va presentar una sol·licitud de reconsideració de la decisió de de la Mesa, si bé el seu representant, Eva Granados, va assegurar que, en cas de ser rebuig, descartan acudir posteriorment al Constitucional.

El PPC va registrar també una petició de reconsideració, ja que, segons va argumentar el diputat Alejandro Fernández, la situació de Comín «no és analògica» a la dels dirigents soberanistes en presó o fins i tot a la de Puigdemont.