El Ministeri d'Hisenda va requerir a la Generalitat que detalli les subvencions que entre els anys 2015 i 2017 han rebut 19 persones i entitats que van donar suport al procés i a l'1-O, entre elles l'ANC, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o Súmate.

En una carta, a la qual va tenir accés Efe, el secretari d'Estat d'Hisenda demana informació a la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, per aclarir si les despeses de l'1-O es van pagar amb fons públics.

El jutge de Barcelona que investiga els preparatius de l'1-O va demanar al Ministeri d'Hisenda que li facilités aquesta informació sobre els pagaments relacionats amb el referèndum, una vegada destituït el Govern català per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Per a això, el Ministeri va demanar a la interventora general que li complimenti un quadre d'informació sobre les subvencions, amb detalls sobre el beneficiari, l'òrgan que va concedir l'ajuda, l'import, el procediment de concessió, la partida pressupostària a a la qual es van carregar, les comprovacions posteriors de la mateixa i les normes que les van emparar.

L'objectiu d'aquesta diligència és seguir el rastre de les ajudes públiques que van rebre, entre els anys 2015 i 2017, entitats vinculades al procés independentista, com les associacions sobiranistes ANC, AMI i Òmnium, a més de Súmate -agrupació d'independentistes castellanoparlants-, Procés Constituent o Assembleacat. D'altres entitats que estan sota la lupa d'Hisenda són Ens de Comunicació Associativa, Reinicia Catalunya, El País que Volem, La Roda Fundació, Parlament Ciutadà, Sobirania i Justícia, i la Convenció Constitucional Catalana.

També vol investigar Hisenda les subvencions que la Generalitat va atorgar a diferents persones vinculades al procés, com Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Neus Lloveras -dirigents de l'ANC, Òmnium i AMI-, Antoni Carner -president de l'Ens de Comunicació Associativa-, Alicia Casals -directiva de Sobirania i Justícia- i Lluïsa Celades, de l'entitat cultural i d'oci La Roda Fundació.

De forma indirecta

Una de les línies d'investigació que segueix la Guàrdia Civil és que la Generalitat financés el referèndum de forma indirecta, a través de les subvencions públiques atorgades a les entitats sobiranistes ANC i Òmnium, que segons l'institut armat a canvi van assumir el cost d'actes de la campanya de l'1-O o de la publicitat de la consulta. A instàncies d'Hisenda, la interventora general també haurà de detallar el cost de beques, articles i informes vinculats a l'estudi de processos d'independència internacionals sufragats per la Generalitat o l'Institut d'Estudis d'Autogovern, especificant la partida pressupostària a partir de la qual es va realitzar el pagament.