El violador múltiple Gregorio Cano, conegut com «el violador de la Verneda» i condemnat per l'Audiència de Barcelona a 167 anys de presó per quinze agressions sexuals i dues temptatives l'any 1998, sortirà aquest dijous en llibertat després de complir 20 anys de condemna i sense estar rehabilitat, segons han informat fonts penitenciàries.

Davant el dictamen d'Institucions Penitenciàries, la Fiscalia ha demanat als Mossos d'Esquadra que facin una vigilància no invasiva de Cano, i s'ha informat les víctimes de la seva imminent sortida, a més d'oferir-los protecció si la consideren necessària.

Gregorio Cano va ser condemnat a 167 anys de presó, però la sentència va fixar en 20 anys el límit màxim de compliment efectiu de la totalitat de les penes en aplicar l'article 76.1 del Codi Penal.

En el judici celebrat en la Secció Cinquena Audiència de Barcelona, Gregorio Cano, que llavors tenia 28 anys, va reconèixer els fets i va demanar perdó a les víctimes i el seu entorn.

L'acusat va explicar no estava en «el seu seny» quan es van produir les agressions, un total de disset des del 23 de febrer del 1997 fins a l'1 de maig del 1998.

Gregorio Cano va ser detingut el 8 de maig del 1998, després que els investigadors del cas li paressin un parany en el qual una policia va fer d'esquer per atreure l'agressor.

Atacs en portals d'edificis

El condemnat atacava les dones, gairebé totes d'uns 20 anys, en portals d'edificis o en llocs poc transitats, sempre de nit o de matinada, i les amenaçava posant-los una navalla al coll.

El violador va cometre els delictes durant el 1997 i el 1998 i es van trobar restes de semen en roba de les víctimes i en alguns ascensors dels edificis on cometia les violacions i també empremtes digitals en un mirall d'un ascensor.