La direcció de la presó d'Estremera va decidir premiar l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras amb una nota meritòria i un vis-a-vis extraordinari per la seva «bona conducta» i la seva dedicació a la feina, van informar a Efe fonts pròximes a l'intern.

Junqueras està en presó preventiva a la presó madrilenya d'Estremera des del 2 de novembre del 2017 i ha estat processat per rebel·lió i malversació per la seva participació en el procés cap a la declaració unilateral d'independència de Catalunya.

Ara, la direcció del centre penitenciari ha reconegut la seva bona conducta i la seva dedicació a la feina, consistent, entre d'altres tasques, a netejar vidres, segons van precisar a Efe fonts penitenciàries.

La legislació i el reglament penitenciari preveuen aquest tipus de recompenses per reconèixer aquells actes que manifestin bona conducta, esperit de treball i sentit de la responsabilitat en el comportament de l'intern.

Les comunicacions extraordinàries són una de les recompenses previstes, entre les quals també hi ha les beques d'estudi, la reducció de les sancions imposades o fins i tot els premis en metàl·lic.

També es té en compte la bona conducta per a les propostes al Jutge de Vigilància de la concessió de beneficis penitenciaris.

Sol·licitud infructuosa

Junqueras, fins al moment, ha sol·licitat sense èxit des de la seva sortida al Parlament per als debats parlamentaris fins al seu trasllat a una presó catalana per ser a prop de la seva família.

L'exvicepresident va tenir una sanció d'institucions penitenciàries per una breu entrevista telefònica que va emetre l'emissora Rac1 en la campanya electoral per als comicis del 20 de desembre.