Ciutadans tornaria a guanyar les catalanes si bé perdria entre dos i tres escons, seguit d'uns JxCat i ERC també a la baixa, mentre que la CUP triplicaria gairebé els seus escons, cosa que ajudaria el bloc independentista a ampliar la seva majoria, segons un sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

Segons les dades fetes públiques avui pel CEO -organisme dependent de la Generalitat- en base al primer baròmetre del 2018, si demà se celebressin eleccions a Catalunya Ciutadans tornaria a guanyar les eleccions obtenint entre 33 i 34 diputats -ara en té 36-, mentre que Junts per Catalunya n'aconseguiria entre 30-32 -ara en té 34-, i ERC arribaria a entre 29 i 32 -en té 32 en la present legislatura-.

D'acord amb aquest sondeig, realitzat entre els dies 7 i 27 d'abril a 1.500 persones de forma presencial, la CUP gairebé triplicaria resultats passant de 4 diputats a 11.

Amb aquests resultats, les formacions independentistes podrien ampliar la seva majoria absoluta al Parlament, ja que en aquests moments JxC, ERC i la CUP sumen 70 escons, però en unes noves eleccions ascendirien fins a obtenir entre 70 i 75 diputats.

La formació que també milloraria substancialment els seus resultats actuals és Catalunya en Comú-Podem, que passaria de 8 a 11 diputats, mentre que el PSC patiria un cert retrocés baixant dels 17 escons a obtenir-ne entre 13 i 15.

Respecte al PPC, es mantindria pràcticament igual, amb 4 diputats, encara que també podria perdre'n un.

En roda de premsa per presentar el primer baròmetre del CEO, el seu director, Jordi Argelaguet, ha recordat que aquest sondeig es va realitzar en un context molt concret, després de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya i la seva posterior posada en llibertat amb mesures cautelars a l'espera que s'apliqui l'euroordre.

Pel que fa al percentatge de vot, Ciutadans baixa una mica menys d'un punt, del 25,35% al 24,5%, el mateix que Junts per Catalunya -del 21,66% a 19,8%- mentre que ERC passa del 21,8% al 20,5%. Aquestes dues últimes formacions pugnen braç a braç per ser la principal formació independentista.

També baixen en percentatge de vot el PSC -del 13,8% a l'11,0%- i en molta menor mesura el PPC -del 4,2% al 4,1%-, mentre que Catalunya en Comú-Podem i la CUP millorarien els seus resultats: del 7,4% al 9,5% i del 4,4% al 9,0%-, respectivament.