El dia anterior a la jornada en la qual finalment hi podria haver president de la Generalitat va estar farcit de reaccions a la primera sessió del ple d'investidura de dissabte. Així, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va afirmar que l'Executiu reprendrà «automàticament» el diàleg amb la Generalitat quan s'investeixi un nou president, «sigui qui sigui», mentre que la portaveu del grup parlamentari del PSC-Units, Eva Granados, va definir el candidat a la investidura, Quim Torra, com «un ultranacionalista supremacista de dretes que odia la meitat» dels catalans.

Paral·lelament, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va lamentar a Twitter que «l'abstenció dels antisistema i el vot de dos fugats de la justícia» -Carles Puigdemont i Antoni Comín-, que creu que ha «consentit» Mariano Rajoy, faran president un «ultranacionalista radical que insulta els espanyols i homenatja feixistes», i va concloure que s'«acosten temps difícils».

En aquest sentit, la diputada de Ciutadans al Parlament Lorena Roldán va demanar al president del Govern, Mariano Rajoy, que «no miri cap a una altra banda» i impedeixi que «l'agenda dels constitucionalistes la marquin els nacionalistes», convençuda que el candidat a president Quim Torra representa «més procés i conflicte».

El president del PPC, Xavier García Albiol, va lamentar la futura investidura de Torra, ja que pensa que només representa una minoria de catalans, mentre que la vicepresidenta d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va dir que comprèn «la inquietud dels ciutadans» i va advertir que el Govern central «actuarà si es comet alguna il·legalitat».

De la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va qualificar de «decebedor» el discurs del candidat, perquè «està més destinat a consolidar l'independentisme» que a «buscar ponts i propostes transversals».