El Parlament va investir Quim Torra com a 131è president de la Generalitat. El quart candidat de JxCat va superar la investidura en segona volta a primera hora de la tarda gràcies als vots a favor del seu grup parlamentari i d'ERC, i a l'abstenció decisiva de la CUP. Cs, PSC-Units, CatECP i PPC hi van votar en contra. Després d'un debat menys tens del que es podria esperar, Torra va superar la segona votació en rebre més vots a favor (66) que en contra (65).

el discurs

Crida a aprendre

dels «errors»

En el discurs de la segona volta, Torra va fer una crida a aprendre dels «errors» i va convidar els constitucionalistes a «rebutjar la presó per les idees». També va reivindicar l´obertura d´un procés constituent i la creació d´una República de tots en què tothom gaudeixi de «plenitud de drets», i va assegurar que es crearà una assemblea de càrrecs electes. Torra ja va assegurar que serà lleial al mandat de l'1-O i que té l'objectiu de construir una República sense fer autonomisme.

el pla de govern

Sou mínim de 1.100 euros i recuperar lleis suspeses pel TC

El candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, va prometre ahir una empresa Aigües Ter Llobregat «pública» i va fixar l'objectiu d'arribar a un sou mínim de 1.100 euros bruts, així com recuperar lleis recorregudes pel Govern central i suspeses pel Tribunal Constitucional. El candidat va prometre, en política fiscal, «recuperar el ple funcionament» de la «hisenda» catalana.

provisionalitat

Reitera que Puigdemont

serà investit president

Quim Torra va tornar a fer pal·lesa la seva «provisionalitat al Govern de la Generalitat, assegurant que el president ha de ser Carles Puigdemont. En aquest sentit, el nou cap de l´Executiu català va mantenir la seva intenció d´investir Puigdemont al llarg d´aquesta legislatura.

presa de possessió

Dimcres prometria el càrrec i dijous ho farien els consellers

Es treballa amb l'objectiu que Quim Torra pugui prendre possessió del càrrec de 131è president de la Generalitat demà. I dijous, seria el torn dels consellers.

diàleg amb l´estat

Obert a trobar-se amb

Rajoy per parlar «de tu a tu»

Quim Torra va afirmar que si el president del Govern, Mariano Rajoy, li truqués ell estaria «encantat de quedar demà a la Moncloa per parlar de tu a tu», alhora que va incidir en la necessitat de recuperar el diàleg «bilateral».

la validació del rei

Torrent comunica per escrit

a Felip VI el nomenament

El president del Parlament, Roger Torrent, va comunicar oficialment per escrit a la Zarzuela la investidura de Quim Torra com a 131è president. Fonts parlamentàries van explicar que Torrent no es reunirà amb el Rei per tres motius: perquè en la passada legislatura no va voler rebre a la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell; pel seu discurs del 3 d'octubre a favor de l'actuació de l'Estat en contra de l'1-O, i per «no haver dit res sobre l'existència de presos polítics al seu Estat». El Rei, per la seva banda, signarà el nomenament quan s´elabori el decret.