El director del Servei d'Intel·ligència interior d'Alemanya, Hans-Georg Maassen, ha assegurat aquest dilluns en una conferència que veu «molt plausible» que Rússia hagi donat suport al moviment independentista de Catalunya. En un simposi sobre amenaces híbrides celebrat a Berlín, el director de l'Oficina per a la Protecció de la Constitució (BfV) va dir que aquesta informació no l'ha rebut de primera mà però que la considera «molt plausible».

Maassen va dir que, d'acord amb les dades, Rússia hauria donat suport al sobiranisme amb desinformació i propaganda encara que no amb fons econòmics.

Les declaracions del director del servei d'Intel·ligència interior alemany arriben el mateix dia en què el Parlamentha investit en segona votació a Quim Torra com a president de la Generalitat.

Maassen va fer les seves declaracions en el marc d'un fòrum a Berlín sobre les amenaces híbrides que afronta Alemanya, en què va advertir que les infraestructures crítiques germàniques podrien patir un ciberatac procedent d'agents estrangers.

Sense comentaris

La Comissió Europea (CE) va refusar ahir respondre als comentaris del candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, «per no dignificar-los» i va recordar la «coneguda» posició de l'Executiu comunitari sobre l'assumpte català.

«En relació amb aquests comentaris, no els dignificaré amb un comentari», va dir el portaveu comunitari Margaritis Schinas durant la roda de premsa diària de la CE, en ser preguntat per articles de Torra en els quals qualificava els espanyols «d'escurçons, hienes i bèsties amb forma humana que destil·len odi» i deia que presenten tares al seu ADN.

«La nostra posició sobre aquest assumpte és molt clara, expressada pel president (de la CE, Jean-Claude Juncker), el vicepresident (Frans) Timmmermans i molts abans. No vull repetir ara el que és conegut universalment», va indicar el portaveu.