La Fiscalia belga ha rebutjat avui l'euroordre d'entrega a Espanya dels exconsellers catalans fugits a Bèlgica Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig per "defectes de forma" en el procediment, en considerar que aquesta no té "equivalència" amb l'ordre de detenció nacional.

Comín, Serret i Puig han comparegut avui davant del jutge d'instrucció belga que estudia les euroordres de detenció contra ells emeses pel Tribunal Suprem espanyol.

Els exconsellers, acompanyats pels seus advocats, han informat a la premsa, al final de la seva declaració, de la decisió de la Cambra del Consell belga, que ha "rebutjat l'execució" de la segona euroodre dictada contra ells per "la irregularitat de la seva forma".

Els advocats han explicat que la decisió de la Justícia belga s'acull al fet que "no hi ha equivalència" entre la segona euroodre de detenció i l'ordre de detenció nacional.

Segons el lletrat Jaume Alonso-Cuevillas "la petició cursada per l'Estat espanyol era irregular en aplicació d'un conegut precedent europeu", la sentència "Bob Dogi", segons el qual "perquè pugui cursar-se una ordre europea de detenció, aquesta ha d'estar abonada per una ordre nacional de detenció".

Amb la decisió del jutge Pablo Llarena de retirar la primera euroodre de detenció contra els quatre exconsellers -Comín, Puig i Serret i Clara Ponsatí- a més de l'expresident Carles Puigdemont "va perdre vigència l'ordre espanyola de detenció que l'abonava".

"Ho vam observar en el primer moment, i quan va arribar aquesta segona euroodre, de seguida ho vam posar en coneixement de la Fiscalia belga", ha dit, i ha afegit que "tant la Fiscalia com la defensa s'han mostrat conformes que s'havia de rebutjar l'euroordre i no era admissible ni tan sols el seu estudi".

Cuevillas ha indicat que "el problema de forma" al·ludeix a "un problema de fons" i és que "els fets no són constitutius dels greus delictes que està imputant la Justícia espanyola".

L'advocat ha dit que "tècnicament" aquesta és "la mateixa situació" a la qual s'enfronta Puigdemont a Alemanya, encara que no s'ha aventurat a "anticipar el que pugui passar", ja que "cada Estat té el seu propi ordenament jurídic".

La vista d'avui ha tingut lloc després que el jutge decidís ajornar-la el passat 18 d'abril, a petició de la Fiscalia de Brussel·les, que va sol·licitar a les autoritats espanyoles més informació per poder tractar les noves euroordres emeses pel Tribunal Suprem.

El 5 de desembre, el magistrat Llarena va retirar les euroordres contra els cinc polítics secessionistes fugits a Bèlgica, i va tornar a activar-les el passat 24 de març.

El 26 de març, la Fiscalia de Brussel·les va informar que s'havien posat a disposició de la Justícia belga Comín, Puig i Serret, els únics que segueixen a Bèlgica després que l'expresident Carles Puigdemont i l'exconsellera Clara Ponsatí deixessin el país i es trobin, respectivament, a Berlín i a Escòcia.

El 5 d'abril, després d'una primera compareixença davant del jutge belga, els tres van ser posats en llibertat sota mesures cautelars i el dia 18 d'abril el jutge va decidir ajornar la vista fins a aquest 16 de maig per la petició de la Fiscalia.