Els gairebé més de 500.000 musulmans que viuen a Catalunya, més de 86.000 a Girona, estan cridats des d'avui a celebrar el Ramadà, un mes durant el qual no podran menjar, beure, fumar o mantenir relacions íntimes des que surt el sol fins que es pon. La Comissió Islàmica d'Espanya va assenyalar que el 17 de maig correspon «al primer dia del beneït mes del Ramadà», segons la doctrina que segueixen la majoria dels països islàmics. En un comunicat, la Comissió Islàmica d'Espanya va felicitar els musulmans espanyols per aquestes dates i va demanar que regni la pau a tot el món.

El Ramadà és el novè mes del calendari islàmic i el fet de seguir el dejuni d'aquest mes és «un dels pilars del Islam», va assenyalar de la seva banda el Centre Cultural Islàmic de Madrid.

El dejuni durant aquest temps consisteix en l'«abstinència total de qualsevol partícula alimentària que passi per la boca o el nas durant les hores del dejuni», va explicar aquest Centre. A més, durant el dejuni el musulmà no pot tenir relacions sexuals.

En determinats casos, els musulmans no han de seguir el dejuni, però es tracta de situacions molt concretes com les dones embarassades, les persones que es troben malaltes o les que tinguin determinades professions.

Segons l'estudi demogràfic de la població musulmana de l'Observatori Andalusí, al desembre del 2017 hi havia 1.946.300 musulmans espanyols o estrangers a l'Estat. Per autonomies, Catalunya és la que acull un major nombre de musulmans, amb 522.113 persones, seguida d'Andalusia (314.980), Madrid (285.993) i la Comunitat Valenciana (206.315).

A Catalunya, per províncies, l'estudi xifra en 328.840 els musulmans residents a Barcelona; la segueixen les comarques de Girona (86.104), Tarragona (66.183) i Lleida (40.986)