El president de la Generalitat, Quim torra, ha arribat a les 09.30h del matí al centre penitenciari d'Estremera, on visita els consellers Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva, dos dels quals, Rull i Turull, han estat designats consellers del nou Govern. Després d'aquesta visita preveu atendre els mitjans de comunicació i traslladar-se a Alcalá-Meco per reunir-se a les 12.45h Carme Forcadell i Dolors Bassa. A les 16.00h farà el mateix a Soto del Real amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La seva visita es produeix hores després que el govern espanyol hagi fet ús de la intervenció per la via del 155 sobre el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) per bloquejar la publicació dels nomenaments del nou Govern de Torra, i evitar així que Turull, Rull (tots dos presos), Toni Comin i Lluís Puig (a Bèlgica) puguin esdevenir consellers. El conseller de Cultura destituït i ara nomenat, Lluís Puig, ha enviat una carta al vicepresident de la Comissió Europea,, Frans Timmermans, on li demana una intervenció davant la vulneració dels drets polítics a l'Estat, mentre que els advocats de Rull i Turull preveuen demanar la seva sortida de la presó per prendre possessió com a consellers.

Torra ha arribat a Estremera acompanyat del que va ser cap de gabinet de Carles Puigdemont, Josep Rius, i del director de Comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet. Ho ha fet enmig d´un desplegament de la Guàrdia Civil, que pocs minuts abans de la seva arribada ha traslladat al centre penitenciari cinc dotacions.

El president de la Generalitat s´entrevista a Estremera amb dos dels membres que ha designat per al seu Govern, Rull i Turull, així com l´exconseller Raül Romeva i el líder d´ERC, Oriol Junqueras, que segons publica aquest dilluns ´La Razón´ demanarà al president de la Generalitat que formi un govern efectiu d´immediat per aconseguir l´aixecament del 155.

Tot plegat en el marc de la negativa de l´executiu espanyol a desbloquejar la formació del govern per la inclusió a l´executiu de consellers presos i a l´exili. L´executiu espanyol ha ordenat al DOCG, que controla per mitjà del 155, que publiqui el decret de l´estructura del Govern, però no els nomenaments.

El president espanyol va mantenir converses aquest dissabte amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i amb el de Cs, Albert Rivera, a qui va comunicar aquesta intenció d´allargar el 155 mentre analitza la "viabilitat" del nou executiu de Torra. Tots dos han expressat que li donen suport.