La Policia Nacional ha detingut ja 29 persones, entre elles l'expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve, en una macrooperació contra una presumpta trama corrupta de desviament de subvencions públiques a diferents entitats de Catalunya.

A Girona, s'està escorcollant la fundació Plataforma Educativa, una de les entitats que està en el punt de mira de la investigació per rebre ajudes públiques de forma irregular. També s'han fet escorcolls a la Fundació Utopia, vinculada a Plataforma Educativa.

Al municipi garrotxí de Les Preses, la policia ha registrat l'empresa IGFA, dedicada a la gestió de residus i als serveis de recollida d'escombraries. Els agents hi han arribat pels volts de les dotze i n'han sortit, amb diversa documentació, una hora més tard.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat en un comunicat, en l'anomenada "Operació Estela", dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, està previst que es practiquin una trentena de detencions i una vintena d'escorcolls a Barcelona, Manresa, Girona, Les Preses, Tordera, Cabrils i Reus, entre d'altres localitats

La Policia Nacional ha detingut per la seva suposada relació amb la trama Salvador Esteve, expresident de la Diputació de Barcelona i de l'Associació Catalana de Municipis (AMC), que reuneix ajuntaments de l'òrbita nacionalista, segons fonts de la investigació.

Entre els detinguts hi ha a més Joan Carles García, alcalde de Tordera (Maresme) per CiU i diputat provincial de Barcelona, així com Víctor Terradellas, exresponsable de Relacions Internacionals de CDC, fundador de l'entitat CATmón i vinculat al món de la cooperació internacional, segons les mateixes fonts.

També han estat arrestats el sotsdirector de Cooperació Local de la Generalitat i exdirector de la Diputació de Barcelona Jordi Castells, a qui les fonts consultades consideren un dels màxims responsables del desviament de fons.

Els agents han escorcollat el despatx de Castells en un edifici de la conselleria de Governació a la Via Laietana de Barcelona.

Una altra de les detencions que els investigadors consideren rellevant és la de Guadalupe Moreno Iturriaga, cap de l'Oficina de Cooperació i Desenvolupament de la Diputació de Barcelona.

En el marc de l'operació el jutge ha ordenat els registres de la seu central de la Diputació de Barcelona, les oficines de la corporació provincial situades al carrer Londres de la capital catalana, així com oficines professionals, despatxos, domicilis i empreses, entre elles l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament o la seu de la fundació CATmón, així com la seu de Pimec al carrer Viladomat de Barcelona.

A més, a Girona s'està escorcollant la fundació Plataforma Educativa, una de les entitats que està en el punt de mira de la investigació per rebre ajudes públiques de forma irregular.

La investigació se centra en una presumpta trama corrupta de desviament almenys de dos milions d'euros d'origen públic -concretament fons destinats a la cooperació al desenvolupament- a empreses i entitats

De moment, el jutge centra les indagacions en la presumpta adjudicació irregular de subvencions públiques a entitats i particulars.

En concret, les subvencions irregulars s'haurien aportat entre el 2012 i el 2015 a diverses entitats i oenagés per a projectes de cooperació al desenvolupament a Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia, entre d'altres països.

Als detinguts se'ls imputa la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació de cabals públics, falsedat documental i frau de subvencions.