El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar 23 investigats pel cas de les comissions del 3% de CDC a Catalunya, entre ells el director del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i l'extinent d'alcalde de la ciutat comtal Antoni Vives.

En un acte, el magistrat, que també instrueix el cas Pujol, ha ordenat així les primeres diligències des que va assumir la investigació d'aquesta causa, que portava un jutjat del Vendrell (Baix Penedès), en entendre que la xarxa del 3% podria haver alterat "l'economia nacional".

Entre els citats de l'11 al 22 de juny, molts d'ells detinguts al febrer del 2017, hi ha alts càrrecs del departament econòmic de CDC, directius d'empreses públiques, càrrecs de l'Ajuntament de Barcelona i empresaris, per delictes de prevaricació, suborn, alteració de preus en concursos públics, malversació, blanqueig, frau, finançament il·legal de partits, falsedat i tràfic d'influències.

Declararan sobre el presumpte pagament de comissions d'empreses donants de Convergència a canvi de l'adjudicació d'obres, com el túnel de Glòries o l'ampliació del Port de Barcelona, en l'etapa en què el convergent Xavier Trias ostentava l'alcaldia de la capital catalana.

De l'àmbit de CDC, està citat l'exresponsable econòmic i jurídic del partit Francesc Sánchez, que és l'advocat de Víctor Terradellas, detingut ahir en una macrooperació pel desviament de més de 2 milions de la Diputació de Barcelona amb CiU i soci del diputat de JxCat Francesc Dalmases, un dels parlamentaris de l'entorn de màxima confiança de l'expresident Carles Puigdemont.

El jutge considera que Sánchez va contribuir "a posar en marxa l'estructura per finançar il·legalment el partit en forma encoberta mitjançant 'donacions' a fundacions lligades a CDC (Cattdem i Fòrum Barcelona), en connivència amb empresaris i altres càrrecs d'índole política, alterant tota mena de concursos públics amb la finalitat de 'dirigir-los' cap a empreses que col·laboraven amb 'donacions' al partit".

També ha citat la que fou cap econòmica i financera de CDC Anna Dolors Benítez i a l'exgerent i coordinador de l'àrea econòmica Carles del Pozo, qui, segons el jutge, van interactuar amb l'extresorer Andreu Viloca "en tota la gestió de donacions".

El director de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, haurà de respondre davant del jutge pel seu antic paper com a gerent de l'ajuntament de Barcelona, i declararà també Isabel Muradas, sotsdirectora d'Estudis de la Generalitat que va donar informació privilegiada a un constructor.

Altres dels citats són càrrecs de les empreses públiques que van adjudicar els contractes investigats, com el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, empresari del cercle més pròxim a l'expresident català Artur Mas, i Antoni Vives, l'extinent d'alcalde que va ser vicepresident d'aquesta entitat portuària i president de l'empresa municipal Bimsa.

De Bimsa estan citats també el seu exdirector Ángel Sánchez Rubio i el que fou director d'obra civil Ernest Santolaria.

Altres investigats que acudiran a declarar és Ramón Massague, que va ser coordinador d'entitats municipals del consistori barceloní, i Constantí Serrallonga, ex gerent municipal de l'ajuntament.

Aquests dies haurà de presentar-se també a l'Audiència Nacional Pilar Matesanz, directora de contractació de Infraestructures.cat, la principal responsable de la contractació d'obra pública de la Generalitat.

Els empresaris que es van beneficiar de les adjudicacions sospitoses que hauran d'anar davant del jutge De la Mata són Ambrosio Martínez (Copisa), José María Zaragoza i Pedro Javier del Llano (Oproler), Ramón Anglada (Rubau Tarrés), Joan Albert Arqués (Benito Arnó), Antonio Cañellas (Construccions Deco), Ramón Blázquez (Certis), Joan Maria Pujals (Impulsa Grup), Antonio García Bragado (Tec Cuatro), Jordi Soler (Grup Soler) i Jordi Durán (Urbaser).

Reunions amb Puigdemont

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va mantenir dues reunions el 2013 amb el director general de l'empresa pública Bimsa Ángel Sánchez Rubio i l'empresari Josep Manel Bassols, de la constructora Oproler, tots ells implicats a la trama del 3% que investiga el magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata.

A l'acte pel qual acorda citar en qualitat d'investigades 23 persones, el jutge relata que Sánchez Rubio va ajudar a introduir a la constructora vinculada a la trama en el sistema de contractació de l'Ajuntament de Girona quan era alcalde Puigdemont; es van produir dues trobades entre ells, d'acord amb el comunicat comercial que l'empresari penedit va elaborar.

La primera trobada es va produir el 4 de juny d'aquest any entre Puigdemont, Bassols i Sánchez Rubio al parlament català amb l'objectiu de preparar "nou plec i organització de licitacions". Un dia després es va celebrar un àpat entre les parts per "seguir el tema", segons les anotacions de l'empresari.