Davant de problemes que comprometen la seguretat mundial de les pròximes generacions com la pol·lució, l'escalfament global, l'esgotament dels recursos naturals o l'augment de les escombraries, hi ha empreses que tenen respostes.

A més de millorar la nostra qualitat de vida ideant solucions per als reptes a què s'enfronta la societat, hi ha projectes que milloren els comptes de resultats de les seves empreses i aconsegueixen més números verds que vermells.

Un recent article publicat per la CNN ens dóna alguns d'aquests exemples. Més de 650 milions de dòlars són els que ha aconseguit durant l'any passat Airtricity, una empresa irlandesa dedicada a l'energia solar.

Uns bons resultats per a una empresa que a més es dedica a millorar el medi ambient. El seu pròxim projecte és crear una xarxa europea de molins de vent a l'Atlàntic nord que podria generar 10.000 megawats i alimentar més de 8 milions de llars.

Dependència energètica

El transport és un dels sectors que més influeix en l'escalfament global. Si bé la tecnologia per reduir les emissions de molts vehicles domèstics, hi ha poques solucions per a camions de grans dimensions.

La Injecció directa d'alta pressió és la tecnologia ideada per una empresa nord-americana per atacar aquest problema dels motors dièsel. Acaben d'aconseguir la certificació parella utilitzar aquesta tecnologia que permet que els motors dièsel puguin cremar gas natural líquid.

Amb un mercat de més de 1600 milions de motors dièsel, el futur d'aquesta empresa és molt prometedor.

Pol·lució ambiental

La majoria de les llars del planeta depenen de la fusta i el carbó per a la preparació d'aliments. Aquesta pràctica suposa que la persona que sigui a prop del foc inhali l'equivalent al fum de dos paquets de cigarretes.

Aquest és el motiu que les afeccions respiratòries siguin una de les principals causes de mort dels nens menors de cinc anys i provoca la mort de més d'un milió de morts a l'any.

La solució a aquest problema l'ha trobat una empresa nord-americana que comercialitza forns solars que ja s'utilitzen a més de 130 països. Ja ha venut més de 32.000 unitats, la qual cosa va suposar un guany de tres quarts de milió de dòlars l'any passat.

Aigua insalubre

L'aigua serà el principal motiu de les guerres del futur. Així ho preveuen els experts degut a que l'accés a l'aigua potable és cada vegada un recurs escàs que provoca més de 5.000 morts de nens per malalties com a diarrea, còlera i tifus a causa de les aigües contaminades.

Waterhealth International comercialitza petites plantes potabilitzadores per als països del sud que permet subministrar aigua potable a més de 6.000 persones. Fins ara ja s'han instal·lat més de 500 d'aquests sistemes en continents com Àsia, l'Àfrica i Amèrica Central.

Reducció de residus

Els residus urbans són un dels majors problemes de les societats industrialitzades. No tot pot ser reciclat i les tecnologies actuals per a l'eliminació de residus provoquen contaminació.

La gasificació per plasma és un procés redefinit per una empresa canadenca que, mitjançant càrregues elèctriques permet reconvertir les escombraries a tres productes amb valor en el mercat.

Un gas convertible en vapor o electricitat, metall que pot tornar a ser fos i un sòlid que pot ser utilitzat per a la fabricació de terres. Un mecanisme que tanca el cercle.

Malgrat que aquesta tecnologia és lluny del seu desenvolupament comercial, s'estima que es gasten més de 40.000 milions de dòlars anuals per a la gestió de residus, un nínxol de mercat que aquesta iniciativa i moltes altres que estan en desenvolupament poden aprofitar per millorar els seus comptes i la salut del medi ambient.