Una moció de censura presentada per CiU, ERC i el regidor no adscrit David Plana ha retornat aquest dimarts l'alcaldia de Calonge al convergent Jordi Soler. La moció ha prosperat amb vuit vots a favor -que sumen els seus impulsors i l'exregidora socialista Maria Teresa Pellicer- contra els cinc del ja anterior equip de govern (format pel PSC, CCSA i SAI). Durant el seu torn de paraula, Jordi Soler ha justificat la moció dient que el govern del poble 'estava esgotat des de feia mesos' i ha titllat de 'victimista' l'ara exalcalde Antoni Esteve (PSC). Per la seva banda, Esteve ha rebutjat les acusacions i ha refermat la intenció d'apel·lar al pacte contra el transfuguisme.

Després que hagin passat poc més de nou mesos d'ençà que es va signar el pacte de govern que va portar Esteve a l'alcaldia, Calonge ha vist com canviava el color polític de l'Ajuntament. La moció de censura, que es va entrar al consistori el passat 11 de març, ha tirat endavant durant el plenari que s'ha celebrat aquest migdia.

Entremig, l'anterior equip de govern ha vist com dos dels seus membres l'abandonaven i es quedava en minoria. D'una banda, el regidor de Ciutadans de Calonge i Sant Antoni (CCSA), David Plana, i de l'altra, l'exregidora socialista Maria Teresa Pellicer. Precisament, Plana ha estat un dels artífexs de la moció de censura, que ha permès retornar la vara d'alcalde al convergent Jordi Soler.

Tot i que el ple d'aquest dimarts es concebia com un pur tràmit -els números no fallaven i, amb vuit vots, la moció prosperava per majoria- en alguns moments s'ha convertit en una pluja de retrets entre Soler i Esteve. Després de la constitució de la mesa d'edat, i abans de passar a votació, el representant de CiU ha aprofitat el seu torn de paraula per dir que el govern entre el PSC, CCSA i Sant Antoni Independent (SAI) deixa un 'balanç nul' al poble.

Jordi Soler ha recordat que van demanar a l'alcalde que se sotmetés a una moció de confiança, però que aquest s'hi va resistir. Ha criticat Esteve dient-li que jugava 'al victimisme' i ha definit l'actitud de l'oposició, durant aquests nou mesos, com la de l'encarregada de 'posar ordre al municipi'. Al seu parer, no hi havia més remei que presentar la moció de censura.

A la deriva

En referència al fet que el PSC apel·li al pacte contra el transfuguisme, Soler ha indicat que prefereix ésser 'titllat de trànsfuga' abans que 'deixar a la deriva el govern del poble'. Per la seva banda, el fins ara alcalde Antoni Esteve s'ha defensat de les acusacions de Soler, dient-li que no es considera victimista, i que li ha sabut molt greu que la moció hagi obtingut el recolzament 'de gent que en el seu moment va donar suport' a la seva investidura -en referència a Plana i a Pellicer.

Esteve també ha refermat durant el seu discurs -tot i que no de manera evident- la decisió de portar el nou govern davant la comissió contra el transfuguisme. Per acabar, el representant del PSC ha dit que està content d'aquests nou mesos al capdavant de l'alcaldia i ha recordat que Calonge 'no és un municipi fàcil de governar'.

Per això, Esteve ha volgut advertir a Soler que, malgrat la seva 'capacitat i experiència, tampoc ho tindrà fàcil per governar. I ha conclòs, taxatiu: 'Li caldrà sort, i no ho dic per quedar bé, sinó perquè la seva sort és també la del municipi; per això, li desitjo la sort, la pau i la tranquil·litat que jo no he tingut'.

Vuit a cinc

La moció de censura ha rebut els vots a favor de vuit dels regidors del govern: quatre de CiU, dos d'ERC, el regidor no adscrit David Plana i l'exsocialista Maria Teresa Pellicer (que no hi entrarà). Hi ha votat en contra els cinc regidors del PSC, CSSA i SAI.