La fàbrica de carrosseries de les antigues naus de la carrossera ?Ayats està a punt de començar a canviar d'aspecte i transformar-se en el futur centre d'arts escèniques d'Arbúcies. A principis de mes, l'Ajuntament va adjudicar les obres per posar en marxa la primera fase i l'inici dels treballs és qüestió de dies, va explicar ahir el regidor de Cultura, Edmon Ribatallada (CUPA). Aquest ambiciós projecte cultural de l'Ajuntament d'Arbúcies compta amb un pressupost d'uns 3 milions d'eur0s i preveu convertir l'antiga Ayats en el centre neuràlgic de la cultura al municipi. L'equipament comptarà amb un teatre amb capacitat per a 150 butaques, una àrea de bucs d'assaig, un estudi de gravació i un pati exterior, que es convertirà en l'escenari de les funcions d'estiu a Arbúcies.

Les primeres obres consistiran a "preparar i enderrocar algunes parts de les antigues naus", explica el regidor de Cultura. És a dir, comprovar les càrregues de les parets, la teulada i condicionar-ho per poder començar una segona fase, que es preveu començar immediatament quan aquesta finalitzi. La primera fase s'ha adjudicat per 253.000 euros i la segona, compta amb una subvenció del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat de 650.000 euros. En total, l'obra es farà en tres fases i es preveu que el 2010 pugui estar finalitzada i així, les anti?gues carrosseries Ayats es converteixin en un centre de la cultura.

Les dues naus de la fàbrica carrossera les va adquirir l'Ajuntament d'Arbúcies al llarg dels anys 90 i es troben al passeig de Palacaguïna. La idea, tal i com va explicar Ribatallada, és "mantenir la façana pràcticament igual" és a dir, amb el mateix estil i les grans finestres. De tota manera, el que es farà ara en la primera fase permetrà adequar acústicament i tècnicament les naus i així, poder-hi començar els bucs d'assaig. De les dues antigues naus, que es convertiran en una de sola, l'espai més gran l'ocuparà el teatre que serà transformable, ja que en un primer moment tindrà cadires per a unes 150 persones, però en ser mòbil, es podrà desplaçar fins al centre de la nau per connectar-lo amb una altra sala, que permetrà fer-hi concerts per a unes 400 persones dempeus, ressalta el regidor. De fet, la nau es dividirà en dos espais que estaran connectats i permetran fer aquests moviments d'escenari. Un dels aspectes més curiosos, i que convertiran les naus Ayats en un espai d'estiu, és la façana posterior, que connecta amb els jardins de Can Cassó, que actualment, ja s'utilitzen com a lloc de concerts populars. El nou escenari donarà a l'exterior -i sempre estarà cobert-, de manera que s'hi podran oferir actuacions.

A més d'això, aquesta ala de la nau es convertirà en l'espai de la creació ja que és on hi haurà els bucs d'assaig, l'estudi de gravació. L'espai es completarà amb una cafeteri, entre d'altres serveis que es començaran a fer en la segona fase, que es preveu iniciar a prinicipis de l'any vinent.

En total, les antigues naus Ayats ocupen més de 1.400 metres quadrats i l'Ajuntament preveu convertir-les en un espai que acollirà activitats i esdeveniments, com el Poparb i d'altres espectacles de dansa i teatre, entre altres. El Conistori vol acabar així amb l'endèmica manca d'equipaments culturals d'aquestes característiques a la vila. I no només això: l'Ajuntament ha pensat el nou centre com a un equipament d'abast comarcal. El projecte de les Naus ?Ayats és el més ambiciós d'aquest mandat i sempre s'ha defensat com una de les obres més importants per al poble; Edmon Ribatallada considera que un cop estigui obert, Arbúcies serà un nou referent en el món cultural.