L'Ajuntament de Figueres ha detectat dos focus d'escarabats de cuina (paneroles) als barris de la Marca de l'Ham i al Parc Bosc. El primer, al Parc Bosc, ja ha envaït quatre del 16 blocs que hi ha al carrer Doctor Ferran. L'altre, al barri de la Marca de l'Ham, és el més gran i ja s'hi han detectat focus a quatre carrers: el Peixos, el Cranc, el Verge i l'Acuari. El consistori va intentar fa un mes instal·lar trampes, però tot sembla indicar que la població d'aquests insectes no s'ha pogut reduir.

Segons ha explicat el regidor de Medi Natural, Richard Elelman (ICV), la corporació ha encarregat a una empresa una investigació per tal de determinar l'origen del "problema, però, de moment, es descarta que es tracti d'una plaga". Elelman assegura que no es tracta de problemes higiènics sinó que "segurament és degut a la climatologia". Sigui com sigui, però, des de l'Ajuntament ja han iniciat una campanya informativa amb els veïns i han iniciat un bustiatge a la zona "per prevenir i informar sobre les mesures que cal prendre en aquests casos".

Entre les mesures preventives, hi ha les recomanacions de retirar les restes de menjar de les taules, utilitzar detergent o lleixiu, mantenir les bosses d'escombraries tancades, reparar les esquerdes o rentar les verdures.

En aquest sentit, tècnics del consistori figuerenc es van reunir ahir al vespre amb els veïns de la Marca de l'Ham, a la seu del centre cívic, per tal d'explicar-los com està la situació i "com s'ha d'afrontar". I és que, segons Elelman, aquest és el focus que està més estès "i sobre el que cal actuar més decisivament".

Els president de l'associació de veïns del barri, José Luis Ruiz, ja va anunciar fa uns mesos que havien informat al consistori que s'havien detectat aquests insectes a dins dels immobles d'alguns dels edificis i, segons va explicar, des de l'Ajuntament, van començar a actuar per exterminar-los. Les trampes, però, no ha estat suficients per acabar amb el focus i el consistori continua buscant noves mesures per acabar amb els escarabats. Malgrat tot, els veïns del barri asseguren que no només en tenen ells i el Parc Bosc sinó que "també n'han començat a detectar a la zona del Rally Sud".

"Hem passat fàstic"

Els veïns del barri es mostren indignats amb la situació i asseguren que, en alguns del immobles, n'hi havia gran quantitats "pujant fins i tot per les parets. No n'hi ha tres o quatre, n'hi ha milers". Aquest és el cas de la casa que té Manuel Berrocal. Ara, assegura, ja ha aconseguit exterminar-les totes però "quan t'hi acostaves a la nit feia molt de fàstic i fins i tot senties pànic". En aquest sentit, asseguren que l'Ajuntament només els va donar el contacte amb l'empresa exterminadora però "hem estat nosaltres els que hem hagut de trucar i comprar els material per exterminar-los". A banda d'això, asseguren que l'empresa hi va instal·lar uns detectors que "les engaxaven, però alguns dies n'hi havia tantes que el detector ni es veia". Fins i tot, diu, "se'm ficaven dins de les llaunes de cervesa i dels pots de pintura".