Al voltant de 300 gironins es veuen afectats cada any per la mort sobtada, una patologia que es produeix de forma inesperada i que sol anar precedida d'una pèrdua de consciència. En més del 80 per cent dels casos la mort sobtada té un origen cardíac, i és en aquestes situacions que saber com actuar en els primers minuts podria salvar moltes vides. De fet, en l'actualitat més d'un 30 per cent de les persones que pateixen una mort sobtada a conseqüència de problemes del cor moren abans d'arribar a l'hospital. Per aquest motiu l'Institut Universitari Dexeus va voler conscienciar ahir les persones que passejaven per la Fira de Mostres de Girona de la importància de l'ús dels desfibril·ladors externs, uns aparells que poden utilitzar, amb una prèvia formació, persones que no siguin professionals sanitaris.

Segons va explicar el doctor Jaume Illa, del servei de Cardiologia de la Dexeus, el millor tractament davant d'una aturada cardíaca és conèixer la cadena de la supervivència, que consisteix, perimer de tot, a trucar el 061 i iniciar la reanimació, que "durant vint minuts pot mantenir en vida un pacient d'aquest tipus", va dir Illa. Si no es fa res, en 7 minuts el pacient pot morir.

És mentre s'espera l'arribada els serveis mèdics que, si es disposa d'un desfibril·lador extern automàtic i se sap com funciona, s'ha de col·locar al pacient i seguir allò que l'aparell indiqui, fent si cal una descàrrega elèctrica.