La regió policial de Girona ­-que cobreix pràcticament tota la província- va registrar l´any passat un total de 1.486 denúncies per violència de gènere i 499 més per violència domèstica. O el que és el mateix, cinc cada dia de mitjana.

Mentre que en el cas de la violència domèstica el denunciant pot ser tant un home com una dona, quan es parla de gènere la víctima és sempre una dona. I la violència cap a les dones és un fenomen emergent. Així va quedar clar en una jornada cel·lebrada el passat 20 d´octubre al Col·legi d´Advocats de Girona, dedicada a informar juristes i treballadors de l´Administració sobre la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, elaborada per la Generalitat i que amb el seu desplegament afegeix serveis, programes, protocols, prevenció i sensibilitazació a la legislació estatal.

«Fins ara els esforços incidien a atendre la situació de les dones víctimes de violència, per exemple amb cases i pisos d´acollida», va dir en aquelles jornades la coordinadora gironina de l´Institut Català de les Dones, Esperança Permanyer. «Però la violència masclista és un problema estructural, i per això hi hem d´incidir des de l´arrel: amb prevenció i sensibilització», va afegir.

Actives davant la violència

De fet, l´Institut Català de les Dones calcula que els casos que es denuncien són només un 20 per cent dels totals.

Per tot plegat aquesta llei -que parla de masclisme perquè es considera que aquest concepte és el que millor defineix la desigualtat entre homes i dones-, vol garantir que totes les ciutadanes catalanes puguin adoptar posicions actives davant la violència, i en aquest ­sentit fa especial incidència en col·lectius concrets, com els immigrants, el món rural o els discapacitats