Segons el Diari de Girona (portada i pàgina 6), el passat dia 3, una trentena de responsables municipals de Girona varen defensar que els ajuntaments "revisin la tarifa de l'aigua". Alcaldes, regidors i tècnics varen participar, a Banyoles, a la jornada "La tarifa dels serveis municipals de proveïment d'aigua", organitzada pel Cilma (Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient) i el Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya. En aquesta jornada la directora tributària de l'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA), senyora Mariona Coch, va dir que el repte dels ajuntaments és: "Fer entendre als ciutadans quins són els conceptes que inclou la tarifa de l'aigua". L'esmentada senyora també va explicar que a Dinamarca un metre cúbic d'aigua costa 6 euros, mentre que a Espanya es paga a 1,3 euros.

Cal fer tres consideracions al que va dir la senyora Coch:

1a- És indignant que la Sra. Directora tributària de l'ACA pensi que els abonats no entenem el rebut de l'aigua. Crec que la gran majoria l'entenem, però no el compartim.

2a- És indignant que compari el preu de l'aigua amb Dinamarca (Europa). Els nivells de prestacions socials, sous, etc, són diferents i crec que sempre estarem a la cua.

3a- És indignant que la directora tributària de l'ACA ens digui que a Espanya es paga l'aigua a 1,3 ý el metre cúbic (m3), ja que pel càrrec que té ens hauria de parlar del preu de l'aigua a Catalunya i no a Espanya, i si ens vol comparar, que ens aporti rebuts d'aigua d'abonats d'Extremadura, Castella Lleó, Andalusia, etc, etc...

Tornant a la 1a consideració, és molt greu que es pugui entendre que els abonats som curts d'enteniment, crec que en democràcia, quan es diu "els ajuntaments han de fer entendre" ve a tenir el mateix significat que "imposar". El que cal fer tant per part de l'ACA com dels Ajuntaments és explicar per què en els rebuts hi ha unes quantes partides que graven el cost i on van a parar els diners.

Explicaré les partides que apareixen al rebut de l'aigua del meu poble: Primer: A l'apartat d'aigua (A08146367) hi apareix: a) Quota fixa 16 ý (es gasti o no es gasti aigua). b) 1r bloc a 0,4289 ý, 2n bloc a 0,7735 ý, 3r bloc si cal; això fa que, en facturar l'aigua per blocs i no per m3 per persona, hi hagi una forta penalització per a les famílies amb més membres, ja que les famílies d'un o dos membres normalment no passaran d'aquest 1r bloc i si són 3, 4 o 5 membres poden arribar fins al 3r bloc. c) Sobreelevació, quota de 0,2524 ý m3. Haurien d'explicar-nos si tots els municipis paguen aquesta quota, ja que, fa uns anys, en alguns municipis es pagava i en d'altres no. d) Clavegueram, també quota fixa de 2 ý m3 mínim i excés de mínim + 7% IVA. Provoca que en un rebut de 24 m3 d'aigua a la factura siguin 48,97 ý, o sigui, 2,0404 ý m3.

Segon: Al següent apartat del rebut, Altres serveis (P1712700B), el primer que apareix és: Recàrrec de compra de l'aigua, 24 m3 * 0,1816 ý + 7% IVA. El següent apartat (Brosses), no el comentaré en aquest escrit.

Tercer: Apartat ACA (O0801031F), el cànon de l'aigua de 0,3724 ý m3 + 7% IVA.

Tots aquests conceptes fan que en total 24 m3 d'aigua sumin un total de 63,21 ý, sense les brosses. Per tant, el m3 d'aigua d'un rebut de 24 m3 surt a 2,6337 ý. Qui ens pot explicar per què els impostos pugen més que l'aigua? Serà que hi ha massa organismes per gestionar l'aigua?

La frase de la senyora Coch "fer entendre als ciutadans quins són els conceptes que inclou la tarifa de l'aigua", crec que hauria de ser una altra, com per exemple: "Explicar als ciutadans, amb rigor, per què tants impostos i com s'administren".

També crec que s'hauria de començar a parlar del per què durant uns quants anys s'han aprovat un munt d'urbanitzacions residencials, amb parcel·les grans amb piscina incorporada, camps de golf a dojo, etc. No haurien d'estar totalment deslligats els conceptes de Medi ambient (que hauria de ser molt respectuós amb la despesa d'aigua) i el d'habitatge. Crec que el conseller del ram hauria d'explicar moltes coses, entre elles per què a l'Empordà no hi ha sequera oficial, quan el pantà de Boadella està al 23%.