Aquest projecte suposaria la reforma d'un dels edificis de la fortalesa figuerenca ubicat al Pati de les Armes per convertir-lo en un nou centre d'explicació de la història militar de Catalunya. Per l'alcalde de Figueres, Santi Vila, es tracta d'una 'oportunitat per donar valor al castell' i 'convertir-lo en un museu o centre d'interpretació de conflictes amb una visió moderna'. Es preveu que el museu es pugui obrir a finals del 2009 o principis del 2010.

El ministeri de Defensa va oferir, la setmana passada, aquesta possibilitat a l'alcalde de Figueres, Santi Vila, per evitar que la col·lecció del Museu Militar del castell de Montjuïc, que inclou peces dels segles XVI i XVIII, com les armes fabricades a Ripoll, es dispersés o bé que sortís de Catalunya.

El projecte ha agradat a l'equip de govern, ja que el veuen una manera de posar en valor la fortalesa figuerenca. Segons ha explicat Vila, ara caldrà dimensionar el contingut de les peces i fer un projecte museístic modern allunyat d''interpretacions i lectures 'que ens puguin incomodar', fent referència a la pàtina franquista que va envoltar la creació del museu de Montjuïc'. Amb tot, es treballa amb la previsió que el nou museu en el castell de Sant Ferran pugui obrir-se a finals del 2009 o principis del 2010. A més, el Ministeri de Defensa sufragarà la rehabilitació de l'edifici, ubicat al Pati de les Armes, que acollirà aquesta col·lecció.