La nova seu de la Generalitat a Girona (a l'antic hospital de Santa Caterina), la Ciutat Esportiva de Blanes o el desdoblament de la carretera C-31 entre Palamós i Palafrugell seran algunes de les principals inversions de la Generalitat a Girona durant el 2009, però no es tracta de projectes precisament nous: tothom, qui més qui menys, n'ha sentit a parlar alguna vegada, i és que ja fa anys que s'arrosseguen i que s'emporten bona part de les inversions de la Generalitat a la demarcació. Però no són casos aïllats: en el pressupost del Govern català per l'any que ve, presentat el divendres passat, hi ha més d'un 38% d'inversions que no són noves, sinó que corresponen a obres ja iniciades.

Aquest fet es pot atribuir a tres causes. En primer lloc, hi ha partides que, pel motiu que sigui, no s'han pogut executar durant el 2008 i per això es tornen a col·locar en el pressupost del 2009, amb l'esperança que l'any que ve sí que es puguin tirar endavant. En segon lloc, hi ha projectes, com els esmentats anteriorment, que requereixen una gran inversió i que són impossibles de realitzar en només un any, de manera que es divideixen en diferents fases i se'n paga una part cada any. I en tercer lloc, pot ser que els càlculs per a un projecte s'hagin quedat curts i s'hagi vist que feien falta més diners, de manera que se n'hi afegeixen en el pressupost de l'any següent.

L'aposta per consolidar partides ja existents arriba a totes les comarques i tipus diferents de projectes, i inclou iniciatives com la millora de la residència de gent gran del Puig d'en Roca (Girona), la construcció del CAP de Vilajuïga, el túnel del Roc del Dui, en el traçat del cremallera Ribes de Freser-Núria o l'escola Pedra Baixa de la Pera (Baix Empordà).

En canvi, entre els projectes nous que presenta per l'any que ve el Govern hi ha la restauració de l'Antic Palau de l'Abat de Vila-Sacra, la cobertura de l'estació d'autobusos de Palafrugell, l'institut Castell d'Estela d'Amer o l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya.