Com a portaveu del grup majoritari de l'oposició, he fet tres articles per donar a conèixer la nostra opinió sobre com es porta l'urbanisme a la vila de Roses entenent-lo com a explicació de moltes de les coses que succeeixen en el l'àmbit polític local. Malauradament no són situacions noves. Amb democràcia o sense, la lluita pel poder polític sempre ha estat enterbolida pels interessos urbanístics. De fet, en la vida política rosinca, continuen vigents, com a poders fàctics alguns personatges des de fa quaranta anys.

En conseqüència, ens preocupa com el nou POUM farà retrocedir Roses cap a un model de poble o de ciutat propi dels anys vuitanta, un model que crèiem superat i que elimina la il·lusió posada per l'establiment d'un patró de creixement racional. Exemples: mitjançant la Revisió parcial del sòl urbanitzable de Roses, aprovat per la Generalitat l'any 2004, l'equip de govern de CiU va aconseguir protegir dalt de Canyelles Petites un espai de més de dotze hectàrees d'alt valor paisatgístic que la seva consolidació significava, i encara significa, una greu amenaça per la ja de per si congestió urbana que pateix tota la zona, inclosa l'Almadrava i el Puig Rom.

Basant-nos en el dictamen jurídic d'un prestigiós advocat urbanista i en la mateixa línea del Pla director del sistema costaner de Catalunya, vàrem deslliurar del totxo uns terrenys que feia més de vint anys havien passat a ser urbanitzables sense cap lògica i de forma irregular. Són una propietat amb una trista història, la història de la especulació pura i dura. Finca que ha estat requalificada, venuda i revenuda, embargada i subhastada diverses vegades. Són més un producte especulatiu de compra, embarga, subhasta i torna a comprar que un producte verdaderament necessari i apte per a la construcció d'habitatges, siguin de primera o segona residència. Aquesta zona que limita amb el Parc Natural de Cap de Creus, ara, es vol reintroduir en el mercat especulatiu aprofitant la nova redacció del POUM.

Encara ens sorprèn com és possible que partits arrelats en el sistema com PSC, PP i ICV s'atreveixin a buscar les benediccions dels departaments d'Urbanisme i de Medi Ambient i Habitatge que els permetin promoure un sòl amb previsió per 170 nous xalets. Edificacions que, de fer-se, estaran enganxades directament al Parc Natural de Cap de Creus, sense perímetre de protecció. Terrenys de forts desnivells i de gran impacte paisatgístic que, a més del problema de densitat, trenquen la línia del carener de la muntanya, es miri per on es miri.

Respecte als temes urbanístics locals, no ha d'estranyar la complicitat que hi ha entre els tres partits que integren el quadripartit rosinc, no hem d'oblidar el vot negatiu que PSC i PP varen emetre contra la creació del Parc Natural de Cap de Creus i els seus límits dins el terme municipal de Roses en un ple històric en el que ERC i CiU varen aprovar, en solitari, l'acord corresponent.

En aquests articles m'avanço a la discussió que forçosament haurem de fer prèvia a l'aprovació municipal del Pla d'ordenació urbanística municipal, el POUM. La informació la vaig espigolant a falta de les reunions que l'alcaldessa, faltant a les seves promeses de transparència, s'havia compromès.

Aquest exemple no és l'únic: damunt la carretera de Montjoi, just sortint de la vila en direcció cap aquesta cala, banda muntanya, hi ha preparada una altra requalificació de terrenys. L'orografia és extremadament desfavorable, de fortes pendents i es troben a uns 500 metres de la línea costanera, entre el Parc Natural de Cap de Creus i el Pla director del sistema costaner de Catalunya. I ens preguntem, en ple segle XXI, serà possible que es formulin i, encara, que s'aprovin planejaments amb aquests continguts? Caldrien moltes complicitats, per acció o per omissió.

Abans d'acabar. El "primera espasa" de l'urbanisme rosinc, segons l'alcaldessa, en Pep Pagès, continua en la seva línea. No té raons i surt amb fal·làcies referides a la meva persona o família, falsedats que queden evidenciades per un fet significatiu, si n'hi hagués alguna d'incorrecta, que ningú dubti, fa temps estarien al jutjat. Res hi ha mal fet. Insulta les persones però en cap cas pot desmentir tot allò del que faig denuncia en la meva qualitat de cap de l'oposició. Oposició al govern municipal de Roses, no a un càrrec de confiança a sou del govern, o de qui?