L'associació de veïns de la Marca de l'Ham assegura que la causa del focus d'escarabats aparegut en aquest barri, juntament amb el del Parc Bosc, es deu al "mal estat" que presenta la xarxa de clavegueram del barri, amb l'agreujant, diuen, de les obres que s'hi estan duent a terme. Segons ha explicat el vicepresident de l'associació veïnal, José Luis Ruiz, el consistori "tampoc es vol fer càrrec dels costos que suposa pels veïns exterminar aquests insectes".

Ruiz es va referir d'aquesta manera a la reunió mantinguda entre els veïns afectats i el consistori, aquest passat divendres. Segons ell, els veïns en van sortir "molt decebuts i indignats perquè els vam dir que el problema venia de la claveguera però l'únic que se'ls acudeix dir és que netegem bé les verdures".

A banda d'això, el vicepresident de l'associació del barri -que està més afectat, amb quatre carrers- afirma, igual que altres veïns, que a la zona del Rally Sud de la ciutat "també se n'hi estan detectant". De moment, però, el president de l'associació d'aquest barri, Xavier Nierga, ha negat que es tracti d'un problema "perquè, de moment, s'han donat casos puntuals".

El regidor de Medi Natural, Richard Elelman (ICV), insisteix que "d'escarabats, n'hi ha a tot arreu" però que, "en cap cas, estem parlant de plaga". En aquest sentit, va afirmar que s'han encarregat estudis a dues empreses perquè "detectin l'origen d'aquests insectes, però ja hem iniciat una campanya de conscienciació i prevenció entre els veïns".

Segons Elelman, però, els orígens dels focus poden ser diversos, com ara la climatologia de la zona, "però s'està investigant".

Els afectats del barri, però, asseguren que la gestió del consistori no ha estat l'adequada i afirmen que no es tracta de "quatre o cinc escarabats sinó que estem parlant de milers". En aquest sentit, insisteixen que, a banda de les trampes que es van instal·lar inicialment, fa uns mesos, la resta dels materials i mètodes per posar fi a l'aparició d'aquest tipus d'escarabat (conegut com a panerola) han anat a càrrec dels veïns mateix.

I és que segons van explicar alguns dels afectats al Diari de Girona, la situació "és molt preocupant i hem arribat a passar fàstic", assegurava el propietari d'un habitatge afectat.