L'Agència Mediambiental Europea ha elaborat un informe on es pot comprovar que les condicions climàtiques que té la Costa Brava per atraure el turisme estival empitjoraran en els propers anys. La situació, tanmateix, no serà dramàtica, almenys comparada amb altres zones de la península Ibèrica: mentre que entre 1961 i 1990 les condicions al litoral gironí van ser "excel·lents", es preveu que en el període 2071-2100 siguin només "bones". L'estudi preveu que les condicions ambientals es puguin dividir en cinc categories: "excel·lent", "molt bona", "bona", "acceptable" o "desfavorable".

Així doncs, la Costa Brava retrocediria dos esglaons, mentre que l'interior de les comarques gironines passaria d'"excel·lent" a "molt bona", de manera que només faria un pas enrere.

Segons indica el document, la distribució del turisme als diferents països europeus depèn de diversos factors, com ara els preus dels mitjans de transport i dels hotels, l'atractiu dels paisatges i l'interès cultural de cada zona. Dins d'aquesta llista, tanmateix, també hi juguen un paper primordial les condicions climàtiques, ja que per exemple cada any milers de persones del nord d'Europa arriben a les regions mediterrànies, entre les quals hi ha la Costa Brava, per tal de gaudir del bon temps que no tenen als seus països d'origen. Això fa que, segons el document europeu, el turisme d'estiu sigui estacional i es concentri en unes zones molt concretes d'Europa (les mediterrànies).

Saber adaptar-se al canvi

Així doncs, el "mapa" elaborat per l'Agència assenyala quines són les zones que veuran empitjorar les seves condicions climàtiques i, per tant, tindran més dificultats per atraure turisme. Tot i això, no fa referència a les conseqüències econòmiques que se'n poden derivar i assenyala que aquestes dependran de com els països adaptin la seva estratègia a la nova realitat, desestacionalitzant per exemple el turisme o buscant alternatives per seguir atraient els visitants més enllà de les condicions climàtiques.

De tota manera, el canvi en les condicions climàtiques serà molt més radical i transcendent a la resta de l'Estat Espanyol que no pas a la Costa Brava.

Situació similar

Al nord de la Península, gairebé totes les zones són "excel·lents", però bona part d'elles es convertiran en "bones" o, fins i tot, "acceptables". Al sud de l'Estat pràcticament totes les condicions seran "acceptables" i només continuaran essent "bones" en alguns punts de València, Múrcia i Almeria. A la resta de països mediterranis es donarà una situació similar, i és que zones com Itàlia, Grècia o Turquia, que fins ara també han gaudit d'un clima "excel·lent", també veuran com a finals d'aquest segle es converteixen en "bones" o senzillament "acceptables".