El delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, ha detallat que en alguns aspectes que marca el pla, com la construcció i adjudicació d'habitatges protegits, van 'més enrere' del que els hi agradaria i que també cal destinar més esforços a la docència, com potenciar els estudis de formació professional. Aquest dimecres s'ha reunit la comissió de seguiment per valorar les actuacions fetes i traçar les línies de l'Acord Estratègic 2008-2011.

Martinoy assegura que aquestes assignatures pendents de l'anterior Acord estan recollides amb 'més èmfasi' en la renovació del pla pel període 2008-2011. Així, ha concretat que algunes de les línies prioritàries pels pròxims anys giren entorn a fomentar la formació professional, reduir el fracàs escolar, augmentar el nivell d'anglès dels gironins i millorar la compatibilitat entre la preservació del medi ambient sense ofegar l'activitat econòmica de les empreses.

La reunió de la comissió de seguiment aquest dimecres ha servit per valorar les actuacions que han dut a terme entre el 2005 i el 2007 a les comarques gironines i, alhora, explicar les línies principals d'actuació del nou Acord. El Govern ha destacat deu mesures que s'han desenvolupat. L'obertura de nous centres educatius, la creació d'aules d'acollida, la implantació de la carrera de Medicina a Girona, la promoció de noves rutes a l'aeroport de Girona, la inversió en construcció de carreteres o la creació de centres logístics de distribució són algunes d'aquestes actuacions que destaquen.

Martinoy ha explicat que en el moment de crisi econòmica actual calen més actuacions a les comarques gironines perquè els darrers indicadors econòmics reflecteixen que la situació és complicada. En la mateixa línia s'ha manifestat el secretari d'Economia, Andreu Morillas, qui afirma que l'Acord Estratègic no és un pla 'anticrisi' però que sí servirà perquè tot el territori català surti 'reforçat' de la crisi econòmica.

L'Acord estratègic 2008-2011 està estructurat en set grans blocs: innovació i coneixement, capital humà, infraestructures, competitivitat empresarial, activitat econòmica i medi ambient, qualitat de l'ocupació i cohesió social. Per desenvolupar-lo han traçat 22 línies i 102 mesures posant l'accent en àmbits que consideren prioritaris.

En total hi ha vuit línies prioritàries: innovació i transferència tecnològica, formació professional, èxit escolar, anglès, infraestructures estratègiques, simplificació administrativa i contractació pública, ús racional i de qualitat dels recursos i immigració i mercat laboral.

Aquest Acord marca les línies 'macro' d'actuació pels pròxims anys però no estan territorialitzats. Per tant, compten amb un pressupost per executar les actuacions sense basar-se en cap territori concret. Això significa que fins que es vagin executant les actuacions no se sabrà quines repercutiran en les comarques gironines. Tot i això, Morillas ha explicat que hi ha algunes iniciatives, com la potenciació de l'aeroport o la formació professional que no es deixaran de banda durant els pròxims anys.