El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va anunciar ahir que ?la Generalitat confia en el projecte d'ubicar el futur Museu del Paisatge de Catalunya a Olot. Nadal, que ahir va presentar el número 250 de Revista de Girona a Olot, va explicar que s'havia reunit amb el director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya ubicat a Olot, Joan Noguer i amb l'alcalde d'Olot, Lluís Sacrest, per tractar de la idea de la conversió de l'actual Museu Comarcal de la Garrotxa en el futur Museu del Paisatge de Catalunya. El conseller va considerar que la relació d'Olot amb la natura a través dels diferents corrents artístics que ha acollit ha de traspassar de ser una dissertació purament local representar un discurs nacional.

Olot fa anys que, d'acord amb l'Observatori del Paisatge de Catalunya i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), treballa en el projecte d'acollir a la tercera planta de l'Hospici el Museu Nacional del Paisatge. El pla passa per la construcció ja començada del nou Arxiu Històric de la Garrotxa al Puig del Roser. D'aquesta manera, l'Ajuntament preveu que el trasllat de l'arxiu, que ara està a la tercera planta de l'Hospici, al nou edifici suposarà un espai, que podria acollir l'exposició dels elements del Museu Comarcal que no es puguin integrar al futur Museu del Paisatge de Catalunya. El projecte previst pel futur equipament cultural oferirà una anàlisi del paisatge a través de la pintura, el dibuix, l'escultura, el cinema, el vídeo, el cartellisme, la literatura i l'arquitectura. D'aquesta manera, les arts visuals seran el tronc central a partir del qual es possibilitarà el visitant una reflexió sobre el paisatge i l'acció que l'ha fet possible.

El conseller, Joaquim Nadal, va posar com a exemple de paisatge català l'indret de Falgars a la Vall d'en Bas. "Veiem una ermita, i uns camps treballats en un context natural" va dir Nadal. El conseller va puntualitzar que el paisatge és la sintesi de tot plegat perquè només s'entén el paisatge d'ara en funció de l'activitat humana que ve de molt lluny.

Segons el conseller, el paisatge català està condicionat pel concepte heretat de visions idealistes de pensadors i escriptors. Així, explicà que quan mossèn Alcover va recórrer la Catalunya bucòlica per recollir paraules també es va trobar amb una agricultura al límit de la subsistència que anava de bracet amb la misèria i les passions més profundes.

El futur Museu del Paisatge de Catalunya pretén recollir i mostrar la transcendència de la realitat del paisatge i de les seves visions idealitzades i encara presents.