A aquestes alçades ja no és cap secret que la frenada en el sector de la construcció està revertint de forma importat en una reducció dels diners que entren a les arques dels consistoris, perquè es construeixen menys habitatges dels previstos i en alguns casos perquè projectes que ja havien entrat als ajuntaments s'han retirat, amb el conseqüent retorn als promotors dels diners que havien avançat. Un nou exemple n'és Bescanó, on fins al moment es deixaran de construir o han quedat aturats al voltant d'una setantena d'habitatges, i els ingressos per l'Impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es reduïran un cinquanta per cent respecte a l'any passat, com ja avançava l'Ajuntament fa unes setmanes.

Els habitatges que s'han deixat de construir o que han quedat aturats estan situats o bé al nucli urbà o bé a la urbanització de Mas Llunés.

En el cas del nucli urbà, ha explicat l'alcalde, Xavier Soy (CiU), unes cinquanta vivendes projectades per tres promotors de moment no es faran o no s'acabaran. D'aquestes, els promotors ja havien ingressat a l'Ajuntament els diners corresponents a una vintena d'habitatges, que ara el municipi ha de retornar.

I quant a les aproximadament vint vivendes restants, Soy ha explicat que corresponen a propietaris de parcel·les de la urbanització de Mas Llunés: encara que la majoria no havien entrat un projecte a l'Ajuntament, sí que s'ha notat que el ritme de construcció en aquesta urbanització -que en els propers mesos serà recepcionada pel consistori- ha baixat.

Pel que fa a l'ICIO, l'alcalde ha explicat que en elaborar els pressupostos del 2008 l'Ajuntament ja va comptar amb una reducció del 30 per cent dels ingressos, però ha admès que es va quedar curt. Malgrat tot, Soy ha indicat que el consistori intentarà seguir invertint l'any vinent en obra pública. "Primer de tot haurem de respondre amb mesures socials, i en segon lloc ens esforçarem al màxim per a seguir fent inversions", ha dit.