Convergència i Unió i la regidora no adscrita, i exmembre de d'Acord Municipal per Mont-ras, Anna Ruiz, van presentar ahir la moció de censura a l'Ajuntament de Mont-ras que enviarà l'equip de govern a l'oposició i retornarà el convergent Manel Montalban a l'alcaldia del municipi baixempordanès. Per Montalban, el canvi de govern era necessari des que el passat mes de març es va quedar en minoria en sortir-ne Ruiz, mentre que l'encara alcaldessa, Mercè Català, va manifestar que, ja des de la sortida de la regidora del seu grup, sabia que s'acabaria presentant una moció de censura. Català, però, creu que la presentació de la moció obeeix més a interessos urbanístics i, sobretot, al desenvolupament de la zona lúdica i multicines al municipi, una iniciativa que el seu equip de govern -AM per Mont-ras (llista amb el suport d'ERC) i PSC- va aturar i que, de fet, tenia intenció de transformar en una zona d'habitatges protegits i comercial. El primer tinent d'alcalde, el socialista Rafael Casanovas, ja va anunciar ahir que sol·licitarà al seu partit que es denunciï el cas al pacte contra el transfuguisme ja que CiU aconseguirà el govern gràcies al suport de Ruiz. La federació regional d'ERC, a la qual està associada la llista d'AMMR, va mostrar ahir el seu rebuig a la moció.

Els quatre regidors de CiU i la regidora no adscrita van presentar l'escrit de la presentació de la moció de censura a quarts de dotze del matí. Després de reunir-se amb la secretària, Montalban va comunicar que el ple de la moció queda automàticament convocat pel pròxim dilluns, 18 de novembre a les12 del migdia. En l'escrit de la moció, i en les declaracions que va realitzar posteriorment el portaveu de Convergència i Unió a Mont-ras, se centra en el fet que el govern de Mercè Català es trobava inoperatiu com a conseqüència d'estar en minoria des del passat mes de març. Així, va destacar que no es va aprovar cap pressupost per aquest any i que, en aquests moments "que ja s'hauria de tenir un esborrany pel 2009, no hi és". També va assegurar que l'equip de govern "no ha sabut trobar el suport necessari per governar amb estabilitat".

Sobre la sòcia Anna Ruiz, Montalban va assegurar que "va estar maltractada" a l'equip de govern i va recordar que no va obtenir la majoria "per vuit vots", per la qual cosa també va rebutjar donar suport a l'actual equip de govern.

L'urbanisme

Mercè Català ja havia manifestat que veia interessos urbanístics darrere de la moció de censura i assenyalava a un possible canvi de propietat dels terrenys de la zona lúdica. L'actual equip de govern va renegociar amb el promotor de l'espai convertir-lo en vivendes de protecció oficial i una zona comercial i, segons Casanovas, anava endavant. Ara, però, queda a l'aire. L'alcaldessa va afegir que a Mont-ras s'ha de redactar el planejament urbanístic "amb molts interessos en terrenys".

En referència a aquestes paraules, Manel Montalban va manifestar que "ara sortiran tot de mentides com van sortir a la campanya electoral per treure CiU del govern i, sobretot, la meva persona". I va recordar que ha guanyat tres eleccions amb majoria absoluta. Montalban va deslligar la moció de censura de la zona lúdica ja que "no cal perquè ja estava aprovada". "Ells ho van paralitzar perquè tenen un criteri diferent del nostre, però jo no sé res ni tinc cap contacte amb els promotors".