El president de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) de les comarques gironines, Lluís Torrent, considera que el reglament que entrarà en vigor a principis de l'any vinent per lluitar contra el lloguer il·legal no servirà de res. Tot i que no es tenen dades concretes, es creu que entre el 85% i el 90% dels llits que es lloguen en apartaments de les comarques gironines no estan declarats. Torrent va carregar durament contra el fet que Turisme hagi passat la pilota als ajuntaments, ja que els consistoris no tenen prou recursos per controlar el sector. L'ATA va celebrar ahir a Girona el seu quart Simposi, amb la presència del director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, que tot i admetre que el sector està totalment desregulat, va discrepar de les opinions de la patronal, ja que considera que el reglament serà útil.

"No hi ha voluntat de regular el sector dels apartaments turístics, no hi és". Amb aquestes paraules, el president de l'ATA va tornar a lamentar -com fa des de fa anys- la situació que viu el mercat de lloguer d'apartaments a la demarcació. Per Torrent, el fet que des del Departament de Turisme s'hagi decidit "passar la pilota als ajuntaments", a través de la concessió de llicències municipals, evidencia "la manca de control" que es té dels apartaments no declarats.

"Que quedi clar que no estem en contra de la llicència, però és una mesura no efectiva i per això reclamem una regulació", va indicar el representant dels empresaris. Per Torrent, a més, els ajuntaments no tenen prou recursos per controlar els lloguers no declarats, que es preveu que se situen en una proporció de vuit o nou per cada deu apartaments. "Què faran? Posaran la Policia Municipal a preguntar porta per porta a veure qui lloga apartaments declarats i qui no?", es va preguntar. Per aquest motiu, va insistir en la reclamació que es faci "un decret que controli el sector", un reglament específic al qual s'han d'acollir els qui desitgin llogar el seu apartament o segona residència als turistes durant l'estiu o la resta de l'any.

Declarats el 10% o el 15%

Es calcula que a les comarques gironines entre un 10 i un 15% dels llits que s'ofereixen a través dels apartaments turístics estan declarats. Lluís Torrent va reconèixer que és difícil posar xifres sobre la taula, perquè les darreres dades publicades per Turisme fan referència a l'any 2001, tot i que d'ençà d'aleshores "es creu que la proporció de llits no declarats es troba en franges similars". Les dades d'aquell any deien que a les comarques de Girona hi havia 733.987 llits en global. D'aquests, 547.945 corresponien a habitatges d'ús turístic -apartaments- i 77.871, a hotels. "No és difícil veure com els llits que s'ofereixen en apartaments corresponen al 75% del global, i si tenim en compte que des de l'ATA en tenim 50.000 d'associats, es pot concloure que la xifra de no declarats és molt alta", va concloure.