Figueres acollirà del 18 al 23 de novembre la quarta edició del festival internacional de curtmetratges Festicurts, en el qual participen 210 treballs procedents especialment de Catalunya i de la resta de l'Estat, però també de països com l'Argentina, Anglaterra, Xile, França, Bèlgica i l'Iran. D'aquests curts, només se n'han seleccionat uns 45, que es projectaran durant el divendres i el dissabte.

El seu director, David Ruiz, ha destacat el gran creixement que ha experimentat aquest festival durant aquests quatre anys, ja que en la seva primera edició se'n van rebre 24. Durant el festival es retrà homenatge a Francesc Bellmunt i Pere Portabella, així com al Museu del Cinema de Girona que enguany celebra el seu desè aniversari. A banda d'això, una de les novetats d'enguany és el premi al millor curtmetratge en català, dotat amb 600 euros, que pretén "normalitzar la llengua".

El tret de sortida de Festicurts serà un concurs de monòlegs de cinema que es farà el dimarts 18 de novembre, al Cafè dels Tints, a partir de les deu de la nit. Al dia següent, el Museu del Joguet acollirà una exposició de 28 dibuixos de Sergio Sandoval i el dijous, 20 de novembre, durant tot el dia, al Museu de l'Empordà, es projectarà el palmarès dels Festicurts del 2007 i d'altres festivals com ara Curt.Doc 07 i Mas Sorrer'07. A les onze de la nit, al Soul Cafè s'ha organitzat un concert de bandes sonores.

La projecció dels curtmetratges començarà el divendres 21, a les vuit del vespre, al Cercle Sport. Seran curts de ficció, que segons ha explicat el director del festival són bàsicament d'autors novells, que és precisament l'objectiu d'aquest esdeveniment cultural.

Durant el festival es retrà homenatge al figuerenc Pere Portabella, - el dissabte 22, a partir de les nou del vespre-, Francesc Bellmunt, -el divendres 21, a les nou del vespre-, i al Museu del Cinema de Girona, - el diumenge 23 a les cinc de la tarda-, que enguany celebra el seu desè aniversari. Precisament, aquests rebran el premi ACAT (Associacio Cinematogràfica i Audiovisual Tramuntana) d'enguany i, finalment, es farà l'entrega de premis. En aquest sentit, el millor curt rebrà una dotació de 1.000 euros; el millor documenta, 500; el millor curt d'animació, 500 i el premi Tomàs Mallol -al treball més intimista i reflexiu-, també 500.

El primer tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), va destacar l'aposta seriosa que des de l'àrea de Cultura s'ha fet per potenciar l'esdeveniment. I és que el consistori hi destinarà 45.000 euros en tres anys, dels quals 10.000 es donen a aquesta edició i les dues properes se subvencionaran amb 15.000 i 20.000 euros, respectivament.