Tècnics de la plataforma Defensem el Territori i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) van declarar ahir al Jutjat contenciós-administratiu de Girona en relació amb la denúncia interposada perquè les obres del TAV en el tram que va de Vilademuls a Bàscara han començat sense comptar amb la declaració d'impacte ambiental de la Generalitat. L'objectiu és defensar els valors naturals de la riera Cassinyola, la vall de Cassinyola i el Pla de Bàscara de Pontós. El portaveu dels tècnics, Sergi Nus, va afirmar que no es pot actuar "de forma impune" i sense tenir en compte les exigències de medi ambient.

Els set tècnics de les dues entitats es van adreçar divendres al Jutjat contenciós-administratiu de Girona per declarar. Nus va explicar que els van citar per exposar els motius que els han dut a interposar una denúncia perquè les obres han començat sense tenir la declaració d'impacte ambiental del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Van exposar com s'estan duent a terme les obres i en quina mesura s'estan incomplint les demandes ambientals. En aquest sentit, Nus va afirmar que l'objectiu de les dues entitats és aconseguir que les obres es facin amb "molta més exigència ambiental" i que es depurin les responsabilitat sobre les actuacions que s'han fet fins ara. Des del convenciment que ja no hi ha manera d'aturar l'arribada de la infraestructura al territori, el tècnic va assegurar que el tren "no pot arribar de manera impune al territori". "La política de fets consumats no serveix", va criticar Nus.

En aquest sentit, va explicar un seguit de perjudicis que ja estan provocant les obres en aquest tram. Afirment que ha "arrasat" tot un bosc de ribera perquè el traçat passa a menys de 100 metres de la riera però precisa de més territori per a construir la infraestructura. També va criticar que les voladures van fer caure pedres als teulats de les cases més pròximes.

Les denúncies

Per tots aquests motius han elaborat un manifest on denuncien que la planificació i la construcció d'infraestructures s'està fent de manera "forassenyada sense estalviar la destrucció del país". També lamenten la lentitud de l'aparell judicial que "ha permès que les obres estiguin infringint severes ferides". AcusenFoment d'actuar amb "prepotència i menyspreu" per començar les obres sense l'informe favorable del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. "Desitjaríem que s'impartís justícia, s'exigís la rectificació del traçat i es restaurés completament el dany ocasionat al territori", conclouen les reclamacions. Nus va exposar els motius pels quals defensen la riera de Cassinyola com un espai natural "excepcional". Segons va explicar, té un interès biològic particular perquè aquesta riera de menys de quatre quilòmetres de llargada té aigües permanents, cosa que no és habitual en les rieres d'aquesta zona. A més, té poblacions de musclo de riu que és una espècie autòctona en perill d'extinció. A aquests valors s'hi afegeixen els botànics, per la vegetació, i una fauna particular pel tipus de peixos que hi ha. També va concretar que té un interès geològic perquè els salt de l'aigua formen "petites terrasses" que fan que el curs del riu baixi "com en piscinetes" i la riera té forma de canó. "Són un conjunt de valors naturals que per a un curs fluvial tan curt són excepcionals", va afirmar Nus, que lamenta que pel TAV hagin interpretat la riera com un curs sense cap valor.