Esquerra Republicana de Catalunya no ha encaixat bé la bofetada que ha estat la moció de censura que treurà de l'alcaldia a la seva llista associada d'Acord Municipal per Mont-ras-AM. Ahir, els dirigents gironins es van desfogar criticant que Convergència i Unió de Mont-ras s'empari en un cas "claríssim de transfuguisme" per recuperar l'alcaldia. També hi va haver menció per a la regidora, Anna Ruiz, que va entrar a l'Ajuntament amb les sigles d'AMM, es va passar a l'oposició com a no adscrita i el pròxim dia 18, si no hi ha cap canvi, donarà l'alcaldia a Manel Montalban. Els responsables republicans gironins van comunicar que s'ha iniciat el procés d'expulsió del partit de Ruiz, ja que és militant. De fet, segons ERC, dels quatre regidors d'AMM que van sortir escollits en les eleccions del 2007, tan sols Anna Ruiz era militant republicana. Tot i això, ERC va dir haver enviat un comunicat a Ruiz instant-la a renunciar a l'acta de regidora i a donar suport a la moció.

Així, el president de la Federació Regional d'ERC de Girona, Josep Carrapiço, va assegurar que la moció de censura és un cas "claríssim de transfuguisme i és un acte de cinisme del convergent Manel Montalban quan diu que si la regidora no adscrita no està a l'equip de govern no és trànsfuga". I va afegir que "signant la presentació d'aquesta moció ja és considerada clarament trànsfuga".

Per la seva part, el diputat Pere Vigo va denunciar la hipocresia de CiU en aquest cas, recordant les fortes crítiques per la situació similar que va passar a Castelló d'Empúries. I va responsabilitzar CiU de l'estancament que Montalban adduïa per presentar la moció: "L'ha creat el mateix grup de CiU, que ha causat una paràlisis per tirar endavant projectes importants per Mont-ras".

La postura de CiU

Davant la impossibilitat de poder contactar amb el president de CiU a la demarcació de Girona, Eudald Casadesús, aquest diari es va posar en contacte amb el president comarcal de CDC, Joan Català, qui no veu amb bons ulls el que succeeix a Mont-ras, però ho justifica amb el fet que l'equip de govern fa vuit mesos que està en minoria i es troba encallat, com ja havia manifestat el dijous el cap de CiU a Mont-ras, Manel Montalban.

Aquesta és la mateixa justificació que Casadesús va donar per la moció de censura de Calonge, en la qual es va comptar amb el suport de dos regidors que havien abandonat els seus partits, deixant el govern en minoria, que posteriorment van fer caure. En aquest cas, CiU i ERC van passar de l'oposició al govern.