L'Ajuntament de Sant Pere Pescador està indignat. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) els ha imposat en un any i mig tres multes, una encara sense resolució, per abocar com sempre des de fa més de vint anys les aigües residuals al riu o recs. La darrera sanció encara per resoldre podria ser d'entre 30.000 i 300.000 euros. I això es produeix tres mesos abans que l'ACA mateix comenci les obres per connectar la xarxa d'aigües residuals a la depuradora de l'Escala, unes obres que s'han retardat per errors en la tramitació per part de l'ACA i el Consorci de la Costa Brava.

"Ens plantem i ho trobem una autèntica barbaritat des del punt de vista d'oportunisme polític i el compliment de les obligacions que té l'ACA perquè ha de vetllar pel sanejament i s'ha de netejar per exemple la llera del riu, no compleix, i en canvi, nosaltres ens multen quan tota la vida s'han abocat les aigües al riu". Així respon l'alcalde, Jordi Martí (IpSP-AM), després de rebre la darrera sanció. Sant Pere, com molts municipis gironins, no tenen depuradora i aboquen als rius, recs o al mar. Molts d'ells pateixen problemes fins i tot de salubritat en alguns punts. Alguns com l'Escala disposen, des de fa uns anys, d'una instal·lació que els permet resoldre el tema del sanejament. Per poder aprofitar aquesta infraestructura de l'Escala s'està connectant a diversos municipis del voltant com Sant Pere Pescador. De fet, les obres ja haurien d'haver començat, però, com la mateixa ACA i el Consorci reconeixen en comunicats dels quals disposa l'Ajuntament de Sant Pere, errors en la tramitació han obligat a retardar-la. Fa 90 dies que l'adjudicació estava en suspensió mentre es resolia.

A la vegada que s'acaba d'impulsar l'obra que els resoldrà el sanejament, l'ACA els va imposant sancions. Les dues primeres són perquè la depuradora de la urbanització coneguda com l'Àmfora aboca a un rec sense la pertinent autorització, i la darrera, aquesta setmana, advertint-la que els agents rurals han obert expedients per la mortaldat de peixos i culpen l'Ajuntament per no tenir depuradora i no tenir permís per abocar al riu Fluvià. "No ho havia vist mai de la vida", diu l'alcalde, que va rebre divendres la sanció.

Martí constata que el tema del sanejament municipal no està resolt a molts municipis de Catalunya i constata també que no només en són responsables els ajuntaments sinó també l'Administració catalana, per tant, "corresponsabilitat", diu. El municipi no entén perquè en el seu cas se'ls persegueix amb sancions. De fet, aquesta mateixa setmana l'alcalde, que havia sentit rumors de la denúncia d'un particular, va preguntar a responsables de l'ACA a Girona si se'ls pensava multar i aquests ho van negar. Dies després els arribava el nou expedient sancionador. L'alcalde ja ha advertit que "no pensem pagar ni un cèntim" i lamenta el tracte "deslleial" rebut de l'administració i de greuge respecte altres municipis.

L'ACA ha de col·laborar aportant finançament en el sanejament dels municipis per això cobra una càrrega en les promocions immobiliàries i el Consorci de la Costa Brava és en qui es delega l'execució de les obres del sanejament i el manteniment.