L'Agrupació Sardanista escalenca Avi Xaxu recupera enguany l'antic format de l'aplec de Sant Martí d'Empúries que es feia mig segle enrere. Amb motiu de la Festa Major dedicada al patró Sant Martí de Tous, l'aplec de l'ermita de Sant Martí, que se celebrarà avui, arriba a la 35a edició. Amb l'objectiu de recuperar les antigues tradicions, l'aplec d'enguany complementarà l'audició de sardanes amb un àpat amb una degustació popular de calçots, botifarres, vins i altres especialitats, a preus populars, recordant com fa més de mig segle els participants s'enduien carmanyoles i cistells a l'esdeveniment.

Els sardanistes i els establiments de restauració han unit esforços preparant una bona jornada que començarà a les 12 del migdia amb l'ofici solemne, acompanyat per l'orquestra La Principal de l'Escala. A la sortida de la celebració religiosa, hi haurà tres sardanes de vermut i, seguidament, se celebrarà el dinar popular. A la tarda hi haurà una audició, també a cura de La Principal de l'Escala, que es clourà amb la peça emblemàtica titulada L'aplec de Sant Martí del músic-compositor Josep M. Vilà i Saliner.

Una altra de les novetats de l'edició d'enguany serà la recuperació, també en honor als orígens de la celebració, del berenar a l'aplec perdut anys enrere en el qual s'hi podrà trobar coca, castanyes, garnatxa i el llonguet de pa amb un tall de botifarra en unes parades preparades per a l'ocasió.

L'exposició sardanista

D'altra banda, divendres al vespre es va inaugurar a la sala d'actes municipal, l'exposició L'Escala sardanista en imatges. Es tracta d'una mostra derivada del I Concurs Fotogràfic Joan Lassús que enguany ha convocat el municipi.

L'exposició consta de 14 imatges de cinc autors procedents d'Albons, l'Escala, Barcelona i Vilafant, a més de les imatges preses pel mateix Lassús, qui a més de músic es va dedicar a la fotografia i va formar part com a tenor de la cobla La Principal de l'Escala entre els 1939 i 1957.

A l'acte inaugural, es van escollir les tres imatges premiades que s'empraran per il·lustrar el calendari sardanista escalenc de la propera temporada 2009-2010. La mostra es podrà visitar fins al proper 19 de novembre, de dimarts a dissabte d'un quart de sis de la tarda a un quart de nou del vespre i els diumenges i festius, d'onze del matí a una del migdia.