El Departament de Medi Ambient de la Generalitat ha donat llum verda a una ampliació d'extracció de terres de la zona de Vacamorta, al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura a través de la declaració d'impacte ambiental que es considera "moderat sobre la conservació i protecció del medi afecat i dels recursos naturals" per la qual cosa la declaració és "favorable" per part de l'administració catalana. Aquesta declaració d'impacte ambiental arriba sis anys després de la redacció del projecte i quatre més tard des que es van entregar la documentació al Departament de Medi Ambient.

La sol·licitud d'ampliació és de l'empresa Argiles Colades SA i es tracta de la cinquena ampliació extractiva a Vacamorta i afecta una superfície de 16.455,52 metres quadrats que Medi Ambient estableix que s'ha d'explotar en un període de tres a quatre anys. Concretament, l'àrea afectada consisteix en la parcel·la 135 del polígon 10 del cadastre de rústica i es troba, d'acord amb el que diu Medi Ambient, a tocar de la resta d'extraccions que hi ha al paratge de Vacamorta i de l'abocador que tantes queixes ha provocat, fins al punt que una sentència estableix que s'ha de clausurar.

A aquesta cinquena ampliació, la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles i un veí d'aquesta població hi van presentar al·legacions i, pel contingut de la resposta, es dedueix que eren de caràcter urbanístic i de molèsties als veïns. Així, Medi Ambient diu que l'activitat es permetrà únicament si és compatible amb el planejament urbanístic de Cruïlles i que qualsevol afectació fora de l'àmbit d'actuació està prohibida.