La ciutat austríaca de Linz espera rebre un milió de visitants l'any vinent amb motiu de la seva proclamació com a Capital Cultural Europea 2009, capitalitat que compartirà amb Vílnius (Lituània). Una bona part d'aquests visitants podrien ser gironins, no en va hi ha tres vols setmanals directes (dilluns, dimecres i dissabte) entre Girona i Linz. Els gironins podran per tant beneficiar-se sense gaires dificultats de tots els esdeveniments culturals -concerts, exposicions, etc.- que tindran lloc a la tercera ciutat més gran d'Àustria a partir de l'1 de gener i durant 12 mesos. Probalement mai una capital cultural del continent haurà estat tan a prop de Girona.

Linz, capital de la regió de l'Àustria Alta, amb més de 190.000 habitants, suma de moment gairebé una vintena de projectes especialment relacionats amb l'art contemporani, el teatre, fòrums impulsats amb països de dins i fora de la Unió Europea, la naturalesa, el videoart i art electrònic, circ i performances, entre d'altres.

El repte de la ciutat és aconseguir consolidar-se com la ciutat moderna i cultural d'Àustria. Mentre la capital, Viena -d'1,7 milions d'habitants-, és considerada la ciutat imperial, Salzburg és la de la música clàssica per la seva vinculació -lloc de naixement- amb el compositor Wolfgang Amadeus Mozart, va explicar aquesta setmana el director adjunt de Linz'09, Ulrich Fuchs.

Per a l'ocasió, la ciutat té un original eslògan, que ja l'ha fet mereixedor de premis de disseny gràfic, format per un ou ferrat i una coma invertida, que simbolitzen un zero i un nou. "El disseny de l'ou és perquè li hem donat forma de circumferència i, això, pot significar el que un vulgui, un sol per exemple", va indicar Fuchs.

Sempre ciutat de pas, Linz és una ciutat industrial travessada pel riu Danubi que el 2009 vol promocionar el seu Museu d'Art Electrònic amb un creixement del mateix, l'ampliació del museu Schlossmuseum, que actualment acull l'exposició La capital cultural del Führer, el Museu d'Art Contemporani Lents, l'Ok Centre d'Art Contemporani, el seu mercat medieval, la construcció d'una òpera i un museu universal de ciències naturals.

Precisament l'exposició La capital cultural del Führer-ja és coincidència que setanta anys després Linz torni a ser capital cultural-, probablement la més interessant de les que ja es poden visitar, revela l'especial vinculació de Linz amb el nazisme. Hitler va néixer en una petita població a prop de Linz, però va ser en aquesta ciutat on va escolaritzar-se i va viure tota la seva infantesa i joventut, considerant-la per tant la seva vil·la natal. Potser per això, només travessar la frontera per annexionar-se l'abril de 1938, va visitar Linz, on una multitud entusiasta el va rebre (tal com es pot observar en fotos i videos a l'exposició), amb els braços enlaire i amb creus gammades a les façanes.

L'exposició mostra els ambiciosos projectes que Hitler, amb els seus arquitectes (Albert Speer al capdavant), tenia pensats per a Linz. Mentrestant, una altra exposició a l'Ajuntament mostra com el benestar de la ciutat era en gran part degut al treball dels presos de Matthausen i altres camps de concentració propers.

La Guerra Civil espanyola

Per al 2009, la ciutat també té previst acollir una exposició sobre els fenòmens de les guerres civils en general, en record a la divisió que va patir Àustria amb una guerra interna en què Linz va ser el principal focus. A la mostra, també es tractarà la Guerra Civil espanyola i la de Iugoslàvia el 1991.

En total, Linz té 71,5 milions d'euros per executar projectes que permetin a la ciutat convertir-se en pol d'atracció de turisme internacional. La majoria de visites a la ciutat són per motius de negocis i alemanys, italians, francesos, anglesos i americans conformen el gruix de grups de turistes de la ciutat. En concret, Àustria aporta 20 milions, el govern regional 20 més, Linz 20 més, la Unió Europea 1,5 i 10 milions procedeixen de capital privat.