Entre la decisió d'Espanya i França de demanar que la Comissió Europea decidís el futur de la línia de molta alta tensió (MAT) -a la cimera celebrada a Girona el dijous 16 de novembre de 2006- i la publicació de l'informe definitiu del mediador, Mario Monti -finals d'octubre de 2008-, hi ha gairebé dos anys. Un període temporal en què Monti, amb visites a Girona, ha anat desgranant el que, després, han estat les conclusions. La més important, i que ha generat un intens debat a la demarcació, és la necessitat de la construcció de la interconnexió elèctrica. Tanmateix, i com a primers precedents, l'energètica francesa RTE i l'espanyola Red Eléctrica havien sol·licitat autorització per establir una nova línea a través dels Pirineus Orientals per augmentar la capacitat de la interconnexió. En la cimera de Girona, tant el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, com el francès, Jacques Chirac, van demanar desencallar el més ràpid possible en veure's incapaços d'aportar una solució satisfactòria per totes les parts implicades.

Justificada la necessitats de la línia, el soterrament de la línia més enllà de la interconnexió podria originar noves controvèrsies. L'Estat espanyol, responent al senador Miquel Bofill, té clar que no pensa soterrar exceptuant el tram pactat. El nomenament de Mario Monti, figura avalada, entre d'altres, per haver estat comissari de Compètencia de la Comissió Europea (CE) entre 1999 i 2004, es va produir el 12 de setembre de 2007. La primera visita de Monti es va produir el dimarts 20 de novembre següent. En una reunió celebrada a la Subdelegació del Govern central, amb els agents implicats, Monti va raonar els beneficis locals de la interconnexió, tot i tenir en compte que hi havia veus contràries al desenvolupament de la infraestructura. Abans d'acabar l'any, el mediador va lliurar un primer informe en què proposava soterrar bona part del traçat de la línia.

Hi havia dos arguments rellevants. Per una banda, minimitzar l'impacte ambiental del pas de la infraestructura. I, per l'altra, i a redós d'aquesta consideració, intentar vèncer l'oposició del territori. Era només un esborrany i, a més, divulgat no oficialment. Tanmateix, la Generalitat de Catalunya, en boca de l'aleshores conseller de Governació, Joan Puigcercós, va mostrar conformitat amb la proposta de Monti si signifiqués una entesa al territori. A nivell local, el delegat del govern de la Generalitat a Girona, Jordi Martinoy, va remarcar que seria ben rebut un projecte que cerqués l'equilibiri entre solucionar el dèficit d'energia a la demarcació de Girona i la preservació del paisatge.

Estats

La cimera hispanofrancesa celebrada el dijous10 de gener de 2008 a París va significar que Zapatero i Nicolas Sarkozy es comprometessin a tancar la interconnexió elèctrica abans del següent juny. Monti, el dimecres 16 de gener a Girona, va presentar el document de treball que havia estat treballat a la capital francesa. El mediador va justificar oficialment la interconnexió el dimarts 1 d'abril següent. En la cimera de Saragossa -divendres, 27 de juny-, Espanya i França acordaven que la interconnexió entraria en servei el 2011 i que els estats pagarien el soterrament a mitges.