Les Direccions Provincials de Trànsit de Catalunya van homologar 29.585 carnets de conduir estrangers entre gener i setembre de 2008, respecte als 32.176 de tot el 2007. Així doncs, se segueix, de moment, una tendència a la baixa des de l'any 2004.

Girona és la segona provincia on s'han realitzat més canvis: 4.169 en total. Barcelona és la primera, amb 20.042; Tarragona és la tercera amb 3.491, i en últim lloc Lleida, amb 1.883.

L'any 2008 a la capital catalana, els mesos que es van homologar més permisos de conducció van ser el maig, el juny i el juliol -amb 2.771, 2.411 i 2.351, respectivament-, i el mes amb menys canvis va ser l'agost, amb 1.738.

La subcap de Trànsit de Barcelona, María Teresa García-Herrero, va explicar que aquesta xifra engloba els estrangers comunitaris i els extracomunitaris de països amb els quals Espanya té signat un conveni, com Suïssa, Andorra, Corea del Sud, Japó, Algèria, Croàcia, Marroc i la majoria de països de l'Amèrica Llatina.

En el cas dels conductors comunitaris, el canvi es fa "de manera automàtica", sense necessitat de fer cap prova teòrica o pràctica.

Els conductors extracomunitaris amb conveni amb Espanya poden obtenir el canvi sense passar cap examen en el cas dels permisos de turisme i motocicleta, encara que han d'examinar-se per a vehicles professionals. En el cas de països com Suïssa, Andorra, Corea del Sud i Japó, el canvi també és fa de manera automàtica.

En canvi, els conductors extracomunitaris de països amb els quals Espanya no té signat un conveni en aquesta matèria, han de passar l'examen teòric-pràctic ordinari. No obstant, una vegada han aprovat l'examen, tan teòric com pràctic, i sempre que ho sol·licitin, se'ls pot reconèixer els anys d'antiguitat de conducció que tenien al seu país d'origen per així no haver de tornar a ser conductors novells (amb les normes de trànsit que això suposa) i poden obtenir beneficis en l'assegurança del vehicle.