La voluntat de ser a Girona és inclosa en un projecte nacional, de cinc anys de durada, a fi d'obtenir la consideració de "notori arrelament". Inclou obrir, com a mínim, centres informatius en totes les províncies de les comunitats autònomes més importants. Els centres informatius acullen, per exemple, cursos introductoris abans de poder obrir una missió o una església. L'estructura de l'Església de Cienciologia -el nom correcte és Església de Scientology- es divideix en una d'Internacional -a Los Angeles (EUA)- que dóna suport a les continentals. L'europea és a Dinamarca i n'hi ha una representació a Brussel·les. Las esglésies continentals, alhora, donen suport a les nacionals i a les regionals. A més, les esglésies (de 25-30 fins a 200 persones, aproximadament) poden tenir missions (de 10 a 20-25) i grups (de 3 a 10). Els números "són persones dedicades al funcionament de les diferents comunitats", divulga Iván Arjona.

A Catalunya, l'Església de Cienciologia té una església regional, amb dos grups adjunts a Barcelona i Tarragona. A la resta de l'Estat, hi ha una església estatal, amb una missió adjunta, a Madrid. També presència a València, País Basc i Andalusia. Iván Arjona explica que, per instaurar una nova comunitat, cal un mínim de 2-3 persones que vulguin dedicar-se a donar a conèixer les "doctrines i eines" de la Cienciologia "com a mínim, a temps parcial" i "una formació bàsica d'administració interna i coneixement dels fonaments de la filosofia religiosa". A Catalunya, aquestes persones s'han de formar, bàsicament, a l'església regional de Barcelona.

Espanya, EUA, Suècia, Itàlia, Sud-àfrica, Costa Rica, Brasil, Portugal, Hongria, Austràlia i Taiwan són alguns dels països en què l'Església de Cienciologia ha tingut reconeixaments governamentals i judicials. En el cas d'Alemanya, on tenen consideració d'entitat financera, Arjona comenta que "en els darrers 25 anys, els tribunals sempre s'han pronunciat, en més de 40 ocasions, sentenciant que l'Església de Cienciologia és una entitat religiosa. Que les seves finalitats són ?religioses. I, sobretot, amb mètodes de finançament lícits i no comercials".

Autofinançament

Sobre el finançament, el responsable nacional raona que l'Església de Cienciologia defensa que "cada persona és responsable de les seves congregacions o organitzacions afins". Així, raona Arjona, l'autofinançament implica "esborrar toda sospita prèvia" perquè, per inscriure una entitat religiosa, a més de les finalitat, "hi ha d'haver constància que no existeix cap activitat provada que sigui contradictòria a l'ordre públic i, a més, a les lleís del país". "Hi ha molts serveis gratuïts i, amb els que són pagats, mantenim las esglésies, personal i campanyes socials", afirma. Arjona recorda que, als anys 80, hi hagué "rumors", que es van convertir en "acusacions", sobre pràctiques de l'Església de Cienciologia. Ho atribueix al "desconeixament". La justícia ha donat la raó a l'entitat religiosa. "Mai més tornarà a passar", conclou.