La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, Montse Escutia, ha demanat a la Fiscalia Provincial de Girona que agilitzi el procés contra els propietaris del centenar de construccions il·legals detectades en el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. L'Ajuntament està pendent que es dicti sentència per poder-les enderrocar ja que en alguns els Agents Rurals van obrir els expedients d'infracció ara fa més d'un any. Escutia explica que en el cas de la platja de la Rubina molts d'aquests propietaris no van ser informats en el seu moment i la situació requereix de certa urgència per poder legalitzar l'activitat de tenir cavalls.

Des de fa temps, la Fiscalia de Girona té paralitzades les denúncies en contra els propietaris de construccions il·legals al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. La Generalitat va decidir portar per la via penal el procés contra els propietaris d'aquestes edificacions perquè la via civil no permetia posar fi a aquesta pràctica il·legal. Ara el procés s'ha quedat aturat i des del consistori castelloní s'ha demanat que s'agilitzi el procés per poder-hi actuar. En el cas d'aquest municipi, la majoria dels expedients d'infracció que van obrir els Agents Rurals van ser a la platja de la Rubina. Allà molts particulars, segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, van construir quadres per als cavalls, quan el Parc només permet un tipus de construcció oberta i a l'aire lliure per guardar els animals.

Escutia creu que és necessari que s'aclareixi tota aquesta situació, no només perquè l'Ajuntament hi pugui actuar, sinó també pels mateixos propietaris per tal que puguin legalitzar aquesta activitat, l'eqüestre, que és permesa dins el Parc. Altres expedients d'infracció van ser perquè es van localitzar per diferents punts dels Aiguamolls de l'Empordà cases prefabricades a prop de la platja de la Rubina; barraques il·legals a Palau-saverdera.

Segons fonts del Departament de Medi Ambient, aquest any 2008 s'han fet a l'Alt Empordà nou atestats contra l'ordenació del territori: a la cala Jòncols de Roses, a Palau Santa Eulàlia, a la riera de Garbet de Colera, a la platja de la Rubina de Castelló d'Empúries; al Mas d'en Heres de Garriguella, al Mas de la Senyora de Cadaqués, al camí de la Birba del Port de la Selva i a es Jonquet de Cadaqués.

Per la seva part, el portaveu de la Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden), Lluís Benejam, també ha demanat que es controli la proliferació d'aquest tipus de construcció il·legal, que comencen "com a petites barraques per guardar eines i es converteixen en petits xalets amb instal·lacions de llum i aigua", ha indicat. Benejam ha explicat que aquest era un tema prioritari per l'entitat i s'ha lamentat que des de l'Administració no pugui aturar aquestes pràctiques en un espai protegit.