Una gironina de 82 anys que patia la malaltia d'Alzheimer des d'en feia nou va morir el 21 d'octubre passat sense haver percebut aproximadament 3.000 euros que li devia el Departament d'Acció Social i Ciutadania en concepte d'ajuts derivats de l'aplicació de la Llei de la Dependència. De fet, aquests diners havien estat ingressats al mes de juny, però en una entitat bancària equivocada. Tot i que els fills de la gironina van reclamar des de l'agost i en repetides ocasions el cobrament dels tres milers d'euros a què tenia dret la seva mare, i que des del departament es va reconèixer que hi havia hagut un error, de moment els diners no han estat ingressats. Malgrat tot, Acció Social va confirmar als fills i també a aquest diari que a finals de novembre els 3.000 euros aniran a parar, convertits ja en herència, al compte que els pertoca. La família es queixa a més de les traves per aconseguir altres ajudes, i per tot plegat durà el cas al Síndic de Greuges.

A mitjans de febrer d'aquest any Acció Social va reconèixer a la dona gironina un grau III nivell 2 de dependència, és a dir, la va valorar com a gran dependent. Després d'això, es va dur a terme el següent pas que estipula la llei: l'elaboració d'un pla individual d'atenció (PIA). Fet aquest pas, el juliol passat la gironina havia de començar a rebre els ajuts de la dependència, xifrats en uns 460 euros mensuals. I a aquests diners s'hi havia de sumar els que li pertocaven entre la data en què va fer la sol·licitud per ser valorada (juliol del 2007) i la data en què havia de començar a cobrar, ja que la llei té caràcter retroactiu.

Però va ser a l'agost quan va arribar el primer cobrament, que corresponia únicament a aquell mes. Per això la família de la dona va reclamar al departament els diners corresponents al juliol i els que pertocaven a la gironina entre el moment en què va sol·licitar ser valorada i el mes en què va començar a cobrar. En total, els diners no percebuts sumaven al voltant de 3.000 euros.

La segona vegada que els fills van trucar-hi, el departament va informar que hi havia hagut un error i que els diners s'havien ingressat en una entitat bancària equivocada. "Això era cap a principis de setembre", explica una de les filles de la gironina. Malgrat tot, no va ser fins ahir que Acció Social va informar tant als familiars com a aquest diari que a finals de novembre els diners seran al lloc que els pertoca. Això sí, ja no beneficiaran la dona, que va morir el 21 d'octubre passat.

No se sap on són

Fonts del departament van indicar ahir que encara no se sap on han anat a parar els tres milers d'euros, però van assegurar que s'està investigant i que, sens falta, a finals d'aquest mes s'ingressaran al compte corrent correcte. Les mateixes fonts van reconèixer que s'ha comès un "error" i van lamentar el que ha succeït.

Després de l'anunci d'ahir, la família espera que els diners finalment arribin a lloc, encara que també lamenta que sigui en forma d'herència. Però es manté ferma en la seva decisió de remetre el cas al Síndic de Greuges, ja que considera que a banda de l'error en el compte corrent la dona va patir també altres perjudicis en els últims temps.

Altres ajudes

Segons critiquen els fills de l'afectada per aquest cas, un cop resolt el PIA l'ajuda econòmica que la gironina percebia del programa Viure en família va ser declarada incompatible amb la prestació de la dependència. Afegeixen que tampoc se li va concedir una ajuda d'atenció social a persones amb discapacitat perquè la dona tenia més de 65 anys quan se li va reconèixer el grau de disminució superior al 33 per cent.

En aquest sentit, Acció Social considera que s'ha actuat d'acord amb la llei. Segons la conselleria, les ajudes del programa Viure en família són incompatibles amb les de la dependència, mentre que en el segon cas la dona s'havia d'acollir a un ajut específic per a gent gran. Els fills de la dona critiquen la manca d'informació.