La collita de l'arròs a la zona del Baix Ter ha baixat aquest any un 15% a causa de la sequera i la manca de calor durant les darreres setmanes de juliol i principis d'agost. El fet que l'arròs s'hagués de començar a plantar en sec i que aquest estiu no hagi fet xafogor ha comportat que les espigues tinguin menys gra. Es preveu que a finals d'aquesta setmana s'haurà acabat de recollir tot el gra als camps.

"Tot i que la qualitat sigui bona, la collita és un 15% inferior al que es consideraria any bo, en què s'arribava als 5 o 6 milions de quilos d'arròs", va indicar el president de la comunitat de regants de Pals, Albert Grassot.

La sequera que es va viure fins ben entrada la primavera del 2008 i un estiu no massa calorós han jugat una mala passada al conreu d'arròs de la zona del Baix Ter. En aquesta àrea, els camps del cereal s'estenen al llarg de 850 hectàrees, de les quals la majoria (unes 650) es troben a la comarca del Baix Empordà, i la resta, a l'Alt Empordà.

La manca de pluja va obligar els productors a sembrar el gra en sec, sense saber si tindrien l'aigua necessària per inundar els camps i garantir la crescuda adient del cereal. Les pluges que hi va haver durant el maig van permetre salvar la collita i garantir la floració de les plantes. Tot i això, el fet que l'estiu no vagi ser gaire calorós i sense xafogor va passar factura a les espigues, i va fer que les càpsules creixessin sense tant gra com en anys anteriors.

"Hi ha una dita pagesa que diu: Sembraràs com podràs, però al juny en colliràs", va dir Grassot per exemplificar la situació. I va afegir: "Com que en el moment de florir l'arròs no havia espigat prou, hi ha menys grans per guaix". Segons el el president dels regants aquest fet s'ha produït perquè al cereal "li agraden les nits xafogoses" a l'hora de madurar, que sol coincidir amb les darreres setmanes de juliol i a principis d'agost, condició climàtica que no s'ha produït aquest estiu. Consegüentment, les espigues en comptes de tenir uns "120 grans en un any de collita normal, aquest 2008 la quantitat hauria davallat fins als 80" va indicar Grassot.

Retardar la sega

Aquesta setmana es preveu que els 25 productors que hi ha a la zona del Baix Ter acabin de recollir la collita. Respecte a campanyes anteriors, enguany s'ha hagut de retardar la collita i començar a principis de novembre, ja que també es va plantar més tard. D'aquesta manera, "es complica la collita" ja que hi ha menys hores de sol i l'arròs es cull més humit, segons va afirmar Grassot mentre quantificava la collita de "fluixeta".

El president de la comunitat de regants del marge dret del Ter també va explicar que les pluges d'aquesta tardor no han fet gaire mal al cereal. "Hem tingut sort que ha plogut amb seny, i tot i que n'hi ha hagut algun d'ajagut, tampoc ens ha perjudicat més la collita", va ressaltar Grassot.