El grup de CiU al Congrés dels Diputats ha presentat una proposició no de llei en la qual insta el Govern estatal a donar suport pressupostari als actes commemoratius del 150 aniversari del naixement de l'escriptor Joaquim Ruyra a Girona. La diputada gironina Montserrat Surroca destaca que Ruyra és un personatge "prou rellevant" com per rebre aquest suport i assenyala que va constituir tot "un referent de la literatura catalana", per la qual cosa considera "oportú" divulgar la seva obra.

La federació nacionalista pretén que des de l'Estat es doni suport a les activitats que es realitzin durant l'any 2009, en què també es commemorarà el 70è aniversari de la seva mort, per a divulgar i promocionar l'estudi de la seva vida i obra. En opinió de Surroca, Ruyra ha estat "el gran mestre de prosistes i narradors", des de Josep Carner a Carles Riba i Josep Pla, de Salvador Espriu a Pere Calders i Mercè Rodoreda, entre altres.

Segons va explicar Surroca, aquesta proposició no de llei, si s'aprova, ha de servir perquè tots aquells que organitzin activitats entorn a la figura de Ruyra durant el 2009 (ja siguin de dins o de fora de Catalunya) puguin demanar suport econòmic a l'Estat.

Segons va indicar la representant nacionalista, des de Blanes -vila a la qual Ruyra va estar íntimament vinculat- ja s'han projectat, per exemple, algunes activitats.