L'Agència ha respost d'aquesta manera a la petició que li van llançar els regants de la conca de la Muga, que aquesta campanya han vist com la sequera es menjava més del 60% de les collites. Per solucionar la situació, entre les mesures que posa l'ACA sobre la taula hi ha la construcció de la nova depuradora de Figueres, que permetrà satisfer fins a un terç dels 20 hectòmetres cúbics que cada campanya necessiten els productors de la Muga per regar els camps.

La persistent sequera que viu des de fa mesos la conca de la Muga ha passat factura al 60% de les collites que es reguen amb l'aigua del riu. Els pagesos calculen que les restriccions d'aigua i la manca de pluja els han comportat pèrdues de 4,8 MEUR.

A més, dels 20 hectòmetres cúbics per any que necessiten per regar els camps -que s'estenen al llarg de 5.000 hectàrees a la llera de la Muga-, aquesta campanya només han pogut disposar de 2 hectòmetres cúbics. Això els ha suposat una disminució del 92% de l'aigua respecte altres anys.

Per això, els productors van demanar a l'ACA que aixequés la presa de Boadella, per permetre que el pantà arribés a emmagatzemar 60 hectòmetres cúbics d'aigua. A més, Unió de Pagesos també proposava la construcció de diferents basses reguladores al llarg de la llera de la Muga.

La resposta que els ha donat l'Agència Catalana de l'Aigua és que no es portarà a terme l'ampliació de la presa de Boadella. L'ACA ha dit que aquesta mesura no es preveu dins el paquet d'accions que hi ha sobre la taula per fer front a la sequera que viu l'Alt Empordà, i argumenta tant motius 'econòmics com mediambientals' per rebutjar-la.

De fet, fer recréixer la presa suposaria perdre part del bosc que s'estén al seu costat. Tot i això, els pagesos defensaven que no suposaria grans pèrdues ecològiques.

Demanda agrícola superior

A l'hora de donar resposta a les demandes dels agricultors, l'ACA explica que, al llarg de la conca de la Muga, 'la principal característica dels usos de l'aigua és que la demanda agrícola és molt superior a la urbana'. Per això, concreta que el reg dels camps és el primer que se'n ressenteix davant episodis de manca de pluja.

Per solucionar les mancances, l'Agència ha previst un paquet de mesures que permetin alliberar la pressió sobre l'embassament de Boadella. D'entrada, l'ACA indica que amb la futura nova depuradora de Figueres es podrà satisfer 'fins a un terç de la demanda de reg amb aigua regenerada'. L'Agència també indica que s'està estudiant 'l'ordenació d'extraccions de la massa d'aigua subterrània del Fluvià-Muga' i recorda que, en col•laboració amb el Departament d'Agricultura, es vol impulsar 'la modernització dels regs' i diferents 'mesures d'estalvi i eficiència.

El projecte de modernització dels regs de la llera de la Muga té un cost aproximat de 4 MEUR, un 60% dels quals els assumirà la Generalitat i el 40% restant els pagesos. Tot i això, Unió de Pagesos ja va mostrar-se contrari a aquest pla, argumentant que si no hi ha aigua els productors no s'avindran a pagar la modernització.

L'ACA defensa que tot aquest paquet de mesures previstes a la conca de la Muga han de permetre 'fer una gestió integrada de tots els recursos disponibles' de l'aigua. I millorar la gestió dels cabals embassats a l'embassament de Boadella.