El pressupost és de 517.241,38 euros i el termini d'execució previst és de nou mesos. L'àmbit de l'actuació es concentra en el front marítim, entre la riera i el passeig; i entre l'arribada de la carretera de Figueres i la platja a tocar del pont, tot abastant la plaça de ses Herbes. L'obra consistirà en la reurbanització de la zona amb la substitució de bona part de les instal·lacions actuals.

L'espai que es renova passarà a tenir una vocació més destinada als vianants que no pas al trànsit rodat. Actualment, l'espai que rehabilitaran és una gran esplanada d'asfalt. En el costat nord-oest hi ha un paviment amb lloses irregulars de pissarra. Les xarxes d'evacuació d'aigües residuals i de subministrament d'aigua potable estan obsoletes.

La nova urbanització segueix el criteri de donar prioritat als vianants i acotar el pas dels vehicles a carrils molt marcats. Per aconseguir aquest objectiu proposen la demolició de tot el paviment asfàltic per substituir-lo per dos tipus de paviments: pedra basàltica per a les faixes de circulació rodada i lloses de pissarra per a la resta. Els perímetres dels àmbits de paviment es resolen amb vorades i peces especials de granit beix clar, amb acabat de serra i buixardats.

També renovaran la xarxa d'aigües residuals, incloses les escomeses particulars. És prevista la renovació de la xarxa d'aigua potable i el soterrament puntual dels creuaments de les línies de baixa tensió, telefonia i telecomunicacions. La xarxa d'enllumenat públic es reordena i es canvien els fanals.

Pirates i francesos

Per la seva posició geogràfica, Cadaqués va ser sovint víctima d'atacs marítims. Cal destacar l'ocupació francesa de 1285 , recuperada per Roger de Llúria, i el saqueig dels corsaris de Barba-rossa el 1543, quan la primitiva església va ser destruïda. Les guerres a la frontera francesa dels segles XVII al XIX varen motivar diverses ocupacions de la vila.

Dominant la població, resten les ruïnes d'una fortificació anomenada castell de les creus o de Sant Jaume. La defensa del port estava assegurada per un fort situat a l'indret anomenat es Baluard. L'església parroquial de Santa Maria, obra dels segles XVI-XVII, conté un important retaule barroc de talla policromada i daurada, començat per Pau Costa (1727).

L'espai de la plaça de ses Herbes, era un triangle frondós, fregadís del marge de la riera en l'arribada de l'antic camí interior de Port Lligat i la més moderna carretera de Figueres. En aquest espai s'ubicava la font principal del poble, on es recollia l'aigua i es transportava amb dolls a sobre del cap.

El projecte de rehabilitació es basa en un projecte de l'arquitecte Joan Falgueras i els promotors són l'Ajuntament de Cadaqués, la Direcció General d'Arquitectura i Paisatge, la Direcció General del Patrimoni Cultural i l'Institut Català del Sòl, dins del programa de l'1% Cultural. L'Ajuntament de Cadaqués i l'INCASÒL finançaran l'actuació a parts iguals.